Назад

Българо-китайските икономически отношения

Отношенията ни с Китай се развиват интензивно и имат добри перспективи



Цветан Симеонов, председател на БТПП:

Отношенията ни с Китай се развиват интензивно и имат добри перспективи

Когато отбелязваме 70-годишния юбилей на дипломатическите отношения между България и Китай и създаването на основите за стратегическо партньорство между двете страни, не може да не се спрем на ролята на най-старата организация и водеща структура в България, която е на разположение на бизнеса в национален и международен мащаб – Българската търговско-промишлена палата /БТПП/. Създадена още през далечната 1898 г., БТПП има над 53000 членове и 28 регионални палати във всички областни градове на България. Организацията насърчава и представлява интересите на българския бизнес и допринася за развитието на международното икономическо сътрудничество на България с цял свят.

В тази връзка, председателят на Търговската палата г-н Цветан Симеонов разказва:

„Българската търговско-промишлена палата развива международно сътрудничество като част от интегрираната международна мрежа от търговски палати в целия свят и е член на различни международни организации, съвместни палати и съвети. БТПП е член на Асоциацията на световните търговски центрове, на Международната търговска камара – Париж, на Асоциацията на европейските търговски палати и др.

Българската палата е инициатор и създател на Асоциацията на търговските палати от Балканските страни.

От две години, БТПП е активен член на Международната търговска палата „Пътя на коприната" и с това се превръща в още по-важна част от веригата търговски палати, съдействащи за реализиране на инициативата „Един пояс, един път", подчертава председателят й.

„През последните няколко години бизнес-отношенията ни с Китай се развиват доста интензивно, като освен активните търговски взаимоотношения, Българската търговска палата посреща и много китайски делегации, представители на бизнеса, организира участието на български компании в различни панаири и изложби в Китай", продължава той.

Като член на официалната делегация начело с българския президент Румен Радев по време на посещението му в Китай по покана на китайския си колега Си Дзинпин, само преди два месеца, Цветан Симеонов се спира по-подробно на участието в икономическия форум в Далиен. „Една от важните срещи по време на форума в Далиен беше посветена на отношенията Китай-Европейски съюз. Около 1/5 от европейските участници бяха от българската делегация. Това даде възможност да се поставят редица въпроси, свързани с предприемането на нови, по-ефективни стъпки в българо-китайските търговски отношения."

Цветан Симеонов подчертава, че тогава са били проведени срещи с представители на някои от най-важните китайски държавни компании, които имат годишен оборот и печалби по стотици милиони долара.

Непосредствено след посещението на българския президент Румен Радев, към Администрацията на българския президента се създава Съвет за стратегическо партньорство България-Китай, който вече започна разглеждането и детайлизирането на различните проекти, обсъждани по време на визитата на българския президент в Китай, пояснява Симеонов и обяснява: „За Европейския съюз Китай е важен стратегически партньор, както в рамките на инициативата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ – формат 17+1, така и в лансираната лично от китайския президент Си Дзинпин Инициатива „Един пояс, един път".

„Международното изложение за внос на стоки CIIE, което за пръв път се проведе миналата година в Шанхай, и чието второ издание предстои през ноември т.г., е изключително важна инициатива за отварянето на китайския пазар към света", категоричен е председателят на БТПП. Той припомни, че по време на първото издание на CIIE през 2018 г. България се представи с 32 компании „В словото си при откриване на първото изложение под надслов „ Нова ера, споделено бъдеще" президентът на Китай Си Дзинпин обяви, че предстои намаляване на вносните мита, както и че Международното изложение за внос е важна стъпка в историята на международното търговско развитие на Китай и отварянето на широк пазар за вносни стоки", коментира Симеонов и добавя, че това е много важен момент за бъдещото развитие на търговско-икономическите отношения с всички страни по света.

Като участник в българската делегация на първото китайско ЕКСПО, Цветан Симеонов споделя знаменателен факт: българска козметична фирма, след проведени множество разговори и срещи с големи китайски компании, с три от тях, още същия ден стига до конкретни решения за подписване на Договор за трайна дистрибуция на козметични продукти, които фирмата произвежда, а с една от китайските компании е бил постигнат рекорд за първоначална доставка в общ размер на около 430 000 щ.д.

„Особено впечатление ни направи бързината, с която китайските компании възприемат и въвеждат всички новости, особено свързаните с електронната търговия и електронните модели на устройство и управление на компаниите, които вече преобладават в Пекин, Шанхай и други големи китайски градове и области" казва още Симеонов.

Председателят на БТПП е убеден, че сътрудничеството между България и Китай е много важно, особено инвестирането в областта на логистиката по проекти, свързани с Пътя на коприната „За България би имало огромно значение по-ефективното използване на железопътния транспорт, защото през страната ни преминават много пътища, свързващи Китай с европейските страни. Засега у нас най-удобният транспорт за движението на стоки по „Пътя на коприната" е автомобилният, тъй като се строят много нови пътни артерии. Но ако се повиши скоростта на влаковете, тогава ще може по-активно да се изплозва и железопътния транспорт. Всички пътища за Европа и Азия минават през България. Така че, страната ни е много заинтересована от логистична подкрепа в тази област. Колкото повече се подобряват условията по пътищата и магистралите, както и бързината на движението на влаковете, толкова по-голяма ще става конкуренцията на тези видове транспорт с въздушния. Използването на този вид транспорт ще бъде много по-конкурентно и много по-евтино, отколкото самолетния. И в тази област страната ни е заинтересована от сътрудничество с китайската страна. Още повече, че Китай идва с финансирането си" , категоричен е председателят на БТПП.

„Единствено България посрещна наскоро представители на втората по мащаб на активите си банка в света - China Construction Bank", казва Симеонов и обяснява, че активите на банката са 3.5 трилиона щ.д., а годишната печалба е 37 млрд. щ.д., което е повече от БВП на България. „Изразено бе намерението на China Construction Bank да открие клон в България, за да могат да финансират и обслужват реализирането на различни китайски проекти в страната. Китайската Bank of Construction е една от първите банки в света, която е успяла да въведе on-line банкирането през телефон. Над 8000 служители, в продължение на 6 години са работили върху приложението, обобщава Симеонов..

Освен това се е коментирало и създаването на китайска индустриална зона у нас, която ще дистрибутира различни китайски стоки, предназначени за Европейския съюз".

Създаването в София на Глобален център за партньорство между държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China), договорено между българския премиер Бойко Борисов и председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян по време на Седмата среща на върха, проведена в София през миналата година, и потвърдено по време на Осмата среща на формата 17+1, през април т.г. в Хърватия, е изключително важна крачка за бъдещото разширяване на икономическото и търговско сътрудничество. Премиерът Борисов заяви, че целта на България е на само да привлича инвестиции, но и да задържи китайските компании, които ще работят съвместно с български фирми у нас. Глобалният център ще насърчава бизнес-диалога между Европейския съюз и Китай, ще предоставя експертиза на китайски и европейски компании, които искат да правят бизнес в ЕС. /Да припомним, че само в рамките на Осмата среща на върха в Дубровник т.г. бяха подписани над 30 споразумения за около един милиард евро, както и 600 споразумения между Китай и Европейските страни, участнички в срещата/..

Важен факт и илюстрация за добрите българо-китайски икономически отношения е че в традиционната ежегодна класация на посланици на чужди страни, организирана редовно от БТПП, първото място за миналата година безапелационно беше отредено на доскорошния посланик на КНР в България Н.Пр.Джан Хайджоу", припомня Цветан Симеонов и добавя, че е уверен, че новият посланик Н. Пр. Дун Сяодзюн да продължи традицията.

„Домакинството на София на Седмата среща на страните от ЦИЕ и Китай ,визитата в рамките на срещата на китайския премиер Ли Къцян и разговорите му с българския министър-председател Бойко Борисов, участието на делегация на най-високо равнище на страната ни в Осмата среща 17+1 в Дубровник, визитата на няколко важни икономически китайски делегации в България – всичко това е добър знак, че България заема важно място в международните контакти на Китай.

„В годината на отбелязването на 70 години от установяване на дипломатически отношения между България и Китай,, можем с гордост да кажем, че българската страна също полага необходимите усилия за практическото реализиране и активизиране на тези отношения", категоричен е Симеонов..

Благодарение на добрите контакти на БТПП с китайските партньори, едновременно с обмена на делегации на най-високо равнище, преди няколко месеца, в продължение на три седмици, 25 представители от подразделенията на Палатата от цяла България, са посетили китайските провинции Фудзиен, Хъбей и столицата Пекин, по покана на китайската страна. С това бе положена основата и на регионалното сътрудничество на БТПП и китайски държавни и неправителствени организации. По време на визитата са били подписани няколко важни Споразумения за сътрудничество с китайски държавни и неправителствени организации.

„Китай дава огромни възможности за сътрудничество с България, а доброто взаимно желание за партньорство между двете страни е добра база за неговото перспективно развитие", казва в края на разговора председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

София, 4 октомври 2019

Ивета Балевска

Секретар на КЧЖ в България. http://bulgarian.cri.cn/1081/2019/10/08/243s194579.htm


09.10.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад