Назад

В БТПП Българо-виетнамски бизнес форум









Tридесет български компании и двадесет виетнамски участваха в Българо-виетнамски бизнес форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата и Агенцията за насърчаване на търговията на Социалистическа Република Виетнам (VIETRADE), съвместно с Посолството на Виетнам в София. Собственици на компании, които произвеждат характерни за азиатската страана продукти, представиха в залите на БТПП своите възможности за внос или сътрудничество с български фирми.

На форума бяха представени традиционни виетнамски сушени морски дарове, инстантно кафе, еспресо и чай с традиционни билки, сушени плодове, занаятчийски стоки, бамбукови изделия.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров представи данни за стокообмена с Виетнам като водещи стоки при износа ни през последните години са пшеница и смес от пшеница и ръж, антибиотици, инсектициди, медикаменти, вина от прясно грозде, а вносът в България се характеризира с кафе, обувки, облекла, каучукови изделия, филета и меса от риби, каменни въглища, пипер и др.

Н. Пр. Доан Туан Лин, посланик на Социалистическа Република Виетнам в България, представи икономическите показатели на страната за последните девет месеца. Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за този период е 6,98%, един от най-високите показатели за последните няколко години. "102 хиляди новорегистрирани фирми отчитаме във Виетнам, което е ръст от 5,9% на броя и 34% на регистрирания капитал спрямо същия период на предходната година", допълни посланикът. Във форума взе участие и българският посланик във Виетнам Н.Пр. Маринела Петкова.

На форума бе обсъдено и развитието на туризма между двете страни, както и вноса на квалифицирана работна ръка от Виетнам, за което има заявен интерес от български фирми. Виетнамските компании искат да развиват партньорство с български предприятия. Главният секретар на БТПП Васил Тодоров и Нгуен Ти Ту Туи от Агенцията за насърчаване на търговията на СР Виетнам (VIETRADE) подписаха съвместен меморандум за сътрудничество.

На форума българските фирми бяха поканени за участие в Международното изложение на селскостопански и хранителни продукти във Виетнам, което ще се проведе от 13 до 18 ноември в Хо Ши Мин. На събитието ще се представят над 300 виетнамски фирми и 100 изложители от 20 държави, които ще покажат най-новите тенденции в производството и преработката на храни.


08.10.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад