Назад

Дипломати от Посолството на Азербайджан в София посетиха БТПП





Екип от Посолството на Азербайджан в София посети БТПП. Н. Пр. г-жа Наргиз Акиф Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик, Зулфия Ализаде, трети секретар /политически въпроси/ и Фарид Маммадов, трети секретар /търговски въпроси/ обсъдиха с председателя Цветан Симеонов бъдещи съвместни инициативи и събития, насочени към активни външнотърговски връзки между фирми от Азербайджан и България.

Посланик Гурбанова сподели идея за организиране на изложба-базар на български килими в Баку, в Музея на килима през март-април 2020. Изработката на килими е с дълга история в Азербайджан, а традициите в България в тази област са безспорни. Затова изложбата ще цели намиране на общото в обичаите и традициите на двете страни, както и насърчаване на културното и търговско сътрудничество.

В синхрон с договореностите от последната сесия на двустранната междуправителствена комисия България – Азербайджан, на която са разгледани широк кръг въпроси, Симеонов и посланик Гурбанова обсъдиха възможността от засилване на деловото сътрудничеството и търговията на конкретни продукти:

  • внос на стоки от Азербайджан: ядки, домати, ябълки, памучна прежда, картофи, чай, растителни масла, памучни нишки, праскови, маргарин.
  • внос на стоки от България: пшеница, брашна, слънчогледово олио, сирене, царевица, живи животни.

Обсъдено бе събитие с цел представяне на възможностите за взаимодействие в област селско стопанство, с предварителен период на провеждане май-юни 2020 г. Транспортната свързаност, енергетиката и иновациите също бяха разисквани като целеви бъдещи инициативи.

Дипломатите предоставиха и актуална информация за икономиката на страната:

Инвестиционни проекти в Азербайджан /ENG/

Изложения и панаири в Азербайджан – 2019-2020 /ENG/RU/

Как да правим бизнес в Азербайджан 2020 /ENG/

Каталог на фирми и продукти, произведени в Азербайджан /ENG/RU/

Информация за азербайджански фирми, работещи в секторите: машиностроене, газова и петролна промишленост /ENG/

Посланик Гурбанова сподели и информация от Правителството на Азербайджан, според която не се препоръчват бизнес отношения на български фирми с партньори от региона на Нагорни Карабах. Министерството на външните работи на Р България също предупреждава за повишено внимание. Повече информация тук.

 


04.10.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад