Назад

Дигитална хигиена и киберсигурностЮлия Пригонча и Ваня Палейкова - лектори на семинара

Смятате ли, че личните ви данни са достатъчно добре защитени от посегателства? Ако отговорът ви е „да“, със сигурност продължете да четете този текст!

В практическия семинар „Дигитална хигиена – техники и правила за киберсигурност“, организиран от БТПП и „Асоциация за защита на личните данни“, експертите Ваня Палейкова и Юлия Пригонча разясниха, че в момента България е „тренировъчно поле за млади хакери“. Неслучайно се отчитат  толкова много хакерски атаки - съществуват цели екипи, заети с тези дейност, в чиито редици има и юристи.

По данни на ГДБОП всяка седмица някоя българска фирма става жертва на изнудване или кражба на данни. Средният откуп, който искат хакерите след атака с криптовирус, е 20-30 хиляди евро за фирми и 500 евро за частни лица. 

Служителите се оказват едно от най-рисковите звена, когато говорим за лични данни и нарушение на тяхната сигурност. Около 30% от атакуваните служители отварят опасни мейли, като според статистиката това се случва най-често понеделник и петък следобед.

Киберпрестъпността постепенно се превръща в услуга, а социалното инженерство ловко експлоатира извечни човешки страсти като страх, алчност и суета. Типичните методи за манипулация са неустоими оферти, подкани за спешни действия, спекулации с информация за личния живот, предизвикването на съжаление и пробуждането на определени инстинкти.

Защитата от хакерски атаки е комплексна дейност, но според лекторите на семинара все пак има определени прости правила, които всички можем да спазваме. Сред тях е избягването на несигурни пощи (abv.bg, mail.bg, start.bg), отказа от ползването на публичен wifi – един от най-разпространените методи за кражба на данни, както и внимателното подбиране на т.нар.“хитри пароли“.   


04.10.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад