Назад

БТПП и Корейският борд за търговски арбитраж актуализират двустранното споразумение за сътрудничество



В продължение на проведените срещи от председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, като член на делегацията, придружаваща премиера Бойко Борисов в Република Корея, и по-конкретно разговора със зам.-председателя на Корейската палата Ким Юн-донг, БТПП направи преглед на сътрудничеството в областта на търговския арбитраж, заедно с Корейския борд за търговски арбитраж /KCAB/. Първият документ двете страни са подписали през 1991 г. в София, като въз основа на него БТПП и KCAB са се споразумели да препоръчват на физически и юридически лица, ангажирани в търговията между двете страни, да включват в своите договори арбитражна клауза, като съответният спор се разглежда в страната на ответника. Сътрудничество в областта на международния търговски арбитраж чрез обмен на информация, материали, публикации и добри практики също е в рамките на документа.

Отминалото бизнес и официално посещение в Корея очертава разрастване и задълбочаване на двустранните икономическите отношения България – Корея. Стокообменът между България и Република Корея бележи 48% ръст за 2018 г. и достига 286.6 млн. щ.д. Обсъждат се редица съвместни проекти в областите: автомобилостроене, електроника и електрооборудване, високотехнологичните и иновационни производства, енергетика, екология и комуникация.

На фона на тези нови моменти в двустранните отношения БТПП и KCAB подготвят актуализация на споразумението в областта на търговския арбитраж, което ще се отнесе и към използването на дигитализираната система на АС при БТПП. От 2002 г. тя е активна на български език, а от юли 2019 г. – и на английски език. Освен това двете страни ще заложат и на по-активно прилагане на трансгранична медиация в търговските спорове, с оглед на наличието на електронна платформа за е-медиация, която БТПП разработи с партньори по европейски проект.

-------------------

KCAB е създаден през 1966 г. с офиси в Сеул и Бусан и е международно призната арбитражна институция със значителен опит с приблизително 300 арбитражни дела и 900 медиационни процедури всяка година.

Организацията има контакти и подписани споразумения с около 50 международни организации от същия ранг от цял свят, включително Арбитражния съд при БТПП.

През 2018 г. се създава KCAB International, която е специализирана в разрешаване на международни арбитражни случаи.

Правила за арбитраж при KCAB International


07.10.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад