Назад

Представители на българския бизнес с участие в Световния икономически форум в Далиен, Китай

Сесията бе посветена на диалога между китайските държавни предприятия и българската власт


Представители на българския бизнес участваха в сесия по време на Световния икономически форум в Далиен, посветена на диалога между китайските държавни предприятия и българската власт.

Президентът на Република България Румен Радев бе основен гост на сесията. В изказването си на форума българският държавен глава открои активния политически диалог между институциите на България и Китай, както и високото ниво на доверие между двете държави. Румен Радев призова това доверие да се материализира в интерес на гражданите и бизнеса чрез проектите на инициативата „Един пояс, един път“ и многостранното партньорство в рамките на инициативата „17+1“.

„През нашата територия трябва да минат железопътни връзки, магистрали, воден транспорт, необходима е модернизация на пристанища и на летища. Надявам се, че с помощта на китайските инвестиции това може да стане по-бързо“, подчерта президентът. По думите на Румен Радев със стратегическото си разположение, квалифицираната работна ръка и благоприятната за инвеститорите данъчна политика България е естествен избор за реализацията на успешни проекти. 

Държавният глава изброи и добрите примери в българо-китайските икономически отношения и взаимния интерес от тяхното последващо развитие. Той информира, че най-големият туристически оператор в Китай използва софтуер, произведен от българска компания.

Според Румен Радев обаче не можем да говорим за сериозни проекти в инфраструктурата, за инвестиции и мащабно сътрудничество ако няма пряка авиолиния, която да свързва двете държави. Президентът призова и за изграждането на съвместен българо-китайски научно-изследователски и иновационен център, който да „постави двустранното сътрудничество на пистата на високите технологии, конкурентоспособността и високата добавена стойност“.

Той наблегна и на сектори като автомобилна промишленост, селско стопанство, информационни технологии и комуникации. София според Forbes е сред първите 10 като място за създаване и разработване на стартъп компании.

От страна на китайското правителство участие взе ръководителят на State owned Assets Supervision and Administration Commission (SASAC), организация която координира работата на 85 държавни предприятия в Китай. Китайски държавни компании от секторите нефтена промишленост, енергетика, строителство, селско стопанство, хранителна промишленост, култура и образование, туризъм, туристическа инфраструктура взеха отношение по темата.

Ръководителят сподели, че организацията подкрепя поредица от проекти в рамките на Инициативата 16+1. SASAC е готова да работи и с България.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов също се обърна към участниците във форума като подчерта, че мисията на българските компании на форума е да убедят китайските фирми, че България е правилният търговски и инвестиционен партньор. Страната ни е сред 10-те страни с най-ниски данъци, ниска инфлация (2,7%), стабилен и нарастващ БВП, без финансов риск - валута, фиксирана към еврото, с изключително нисък бюджетен дефицит. Той сподели, че БТПП може да предложи на китайските фирми съвет, препоръка за български партньор, дигитални услуги, включително разрешаване на търговски спорове чрез арбитраж.

Финансовият директор на Мобисистемс, Матей Матеев също представи опита си с китайски партньори.

След форума Делегацията отпътува за Пекин, където днес ще се проведе още едно бизнес събитие, организирано съвместно между БТПП, Българското посолство и CCPIT Пекин.


03.07.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад