Назад

Меморандум за сътрудничество с Китайския съвет за насърчаване на международната търговия в гр. Далиен







Българо-китайски бизнес форум се проведе днес в гр. Далиен, Китай, с участието на над 130 представители на бизнеса от двете страни. Куи Тие, председател на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия в гр. Далиен, откри събитието, което се провежда паралелно с лятното издание на Световния икономически форум в Далиен.

„България и Китай  имат много тесни връзки“, каза Тие. България участва във формата „17 +1“ и подкрепя инициативата „Един пояс един път“. Вече има направени инвестиции от Китай в България в областите: селско стопанство, аутсорсинг и производство на цимент. „Миналата година 4 български инвестиционни компании са посетили Далиен и сътрудничеството в тази посока напредва“, сподели още председателят на Китайския съвет. Китай се стреми да насърчи сътрудничеството със страните от ЦИЕ.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов, също се обърна към участниците в събитието. Той напомни, че 2018 г. бе много успешна за българо-китайските отношения – провеждането на 37 съвместни събития в България, както и посещението на китайския премиер Ли Къцян в страната ни. Симеонов изтъкна, че БТПП стана част от Международната търговска палата „Пътят на коприната“. Освен това, годишната награда на БТПП за чуждестранен посланик бе връчена на посланика на Китайската Народна Република в София.

БТПП пое ангажимент да отговори на всички въпроси на китайските фирми, с оглед на богатия опит и големия брой фирми, които представлява - над 50 000 компании. Председателят на БТПП отправи покана към Китайския съвет за насърчаване на международната търговия в гр. Далиен да направи изложение на стоки от Далиен в София. Освен проведените двустранни срещи, над 20 компании потърсиха чрез БТПП контакт с български фирми, за което ще информираме след уточняване на детайлите за техните очаквания и интереси за бъдещо сътрудничество.

На форума присъстваха още Георги Колев, народен представител и член на Групата за приятелство България Китай, както и Юлиана Димитрова, секретар по икономика и инвестиции на Президента на Република България.

По време на събитието бе направена презентацията за Далиен. Градът се намира в североизточен Китай. Той има важно пристанище, свързва страната с Япония и Русия, като поддържа партньорство с 300 пристанища от 160 страни от цял свят.

Икономиката на България и перспективните сектори бяха акцентирани от Габриела Димитрова, директор Международно сътрудничество в БТПП.

От страна на китайските фирми бяха поставени въпроси за получаването на визи за България, намиране на партньори, участие в изложения и панаири, конкретни стъпки за инвестиране в България.

БТПП и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия в гр. Далиен подписаха меморандум за сътрудничество, който разширява споразумението, подписано между двете организации през 2012г. с цел подпомагане на двустранния бизнес.

Форумът продължава с двустранни разговори.


02.07.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад