Назад

В София се провежда конференция, посветена на 100-годишнината на Международната организация на труда









Международна научно-практическа конференция „МОТ и България – 100 години и занапред” бе открита в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ вчера, 27 юни. Тържественото събитие бе организирано от Българската асоциация по трудово право и обществено осигуряване съвместно с Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Институтът за правни науки при БАН, Балканският институт по труда и социалната политика, Министерството на труда и социалната политика, НОИ, Асоциацията на организациите на българските работодатели, КНСБ, КТ „Подкрепа“, Издателство „Сиби“ и ИК „Труд и право“.

Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП и ротационен председател на АОБР за 2019 г., приветства участниците и организаторите на събитието и отбеляза, че създаването на Международната организация на труда (МОТ)  е една от най-светлите идеи на миналия век. Той подчерта приноса на МОТ за социалния мир и световната икономика – множество деца и жени са спасени, стотици хиляди работници са се предпазили от професионални заболявания и злополуки и безкрайно много човешки животи са спасени благодарение на нормите на МОТ. Председателят на БТПП определи организацията като институция, която успешно се адаптира към новите условия на труд, качество и интензивност на работа и поддържа социалното партньорство. Симеонов сподели, че малко са организациите, които могат да съберат под един покрив по повод 100-годишнината си едни от най-влиятелните политически фигури на нашето съвремие, сред които държавният глава на Франция – Еманюел Макрон, канцлерът на Германия – Ангела Меркел, министър-председателите на Русия – Дмитрий Медведев и на Великобритания – Тереза Мей, визирайки отбелязването на юбилея в рамките на Международната конференция на труда в Женева.

Председателят на БТПП сподели, че България заслужава доверието на МОТ – с активната работна на социалните партньори, както и с големия брой  ратифицирани конвенции – 101. Той отбеляза, че е добре правителството да предприеме мерки по прилагането на Конвенция 131 на МОТ и да определи механизъм за минималната работна заплата.

Цветан Симеонов сподели, че България е важна страна-членка в МОТ и затова говори и получения поздравителен адрес от генералния директор на МОТ – Гай Райдър, който беше на посещение в България през 2015 г.

В официалното откриване на международната конференция взеха участие още проф. д.ф.н Атанас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, представители на държавни институции, на организациите на работниците и служителите, на Бюрото на МОТ за Централна и Източна Европа и др.

Международната конференция в София, посветена на годишнината на МОТ, продължава и днес, като ще бъдат представени темите: социалният диалог в МОТ и България, правото на сдружаване на работниците и служителите, колективното трудово договаряне, осигурителната система и др.

Асоциацията на организациите на българските работодатели подкрепи финансово издаването на докладите от Конференцията, както и самото й провеждане.


28.06.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад