Назад

Цветан Симеонов участва в 40-та среща на Съвета на външните министри от страните на ОЧИС

БТПП подкрепя инициативата от самото ѝ създаване преди три десетилетия
От позицията на председател на Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество /ОЧИС/ в периода януари - юни 2019 г. Цветан Симеонов, председател на БТПП, участва в 40-та среща на Съвета на външните министри от страните на ОЧИС, която се проведе в София.

Екатерина Захариева, министър на външните работи и заместник-министър председател на България, откри официално събитието и отчете като абсолютен успех постигнатите резултати от четвъртото Българско председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). Тя заяви, че българското председателство е било практично и ориентирано към конкретни резултати, видими за гражданите на страните членки на организацията.

„Организацията успя да се превърне в една от най-значимите регионални организации със стратегическо значение‘‘, подчерта Захариева пред делегациите на 12-те страни членки, секретариата на ОЧИС и гости от страни - наблюдатели в ОЧИС.

Симеонов подчерта, че БТПП подкрепя инициативата от самото ѝ създаване преди три десетилетия. Той представи информация за последната среща на представителите на Бизнес съвета, проведена в началото на юни в София, при която паралелно се осъществи и съвместно участие от страните от Черноморския регион във вече традиционния Балкански винен фестивал в столицата на България. „Ключово за работата на Бизнес съвета е активното участие от страните членки на ОЧИС. Необходимо е да се обърне внимание и на създаването на нов уеб сайт на Бизнес съвета“, сподели Симеонов.

Черноморската банка също се представи и изрази готовност да подкрепи повече бизнес ориентирани проекти, като бе договорено по-тясно сътрудничеството с БТПП и представяне на възможностите за финансиране пред членове на палатата.

Събитието в хотел "Балкан" събра на едно място представители на 12-те държави членки - България, Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, както и на Египет и Тунис - страни наблюдатели в ОЧИС, на Република Северна Македония, Съюза на Средиземноморието и други.

Висока оценка за председателството бе отчетена и от Генералният секретар на ЧИС Майкъл Христидис. „Вие постигнахте много по време на председателството, което оправдава не само отпусканите финансови средства за региона, но доказва, че организацията е активна и жива“, заяви Христидис.

По време на заседанието, по инициатива на българското председателство, бе взето единодушно решение за 13-и член  на организацията да бъде поканена Република Северна Македония.


01.07.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад