Назад

Как се прави бизнес с Бангладеш







Българската търговско-промишлена палата бе домакин на семинар – Как се прави бизнес с Бангладеш, организиран съвместно с Посолството на Народна република Бангладеш в Анкара, акредитирано и за България. Посланик Алама Сидики и  експерти от Посолството на Бангладеш представиха факти от икономическото развитие на страна, инвестиционния климат, потенциални сектори за взаимодействие между фирми от България и Бангладеш. Главният секретар на БТПП Васил Тодоров очерта развиващите се контакти между Бангладеш и България

Страната се намира в икономически подем и е оценена от МВФ като ново развиващ се пазар с доход на глава от населението 1 888 щ.д. през 2018 г. и БВП 314 млрд.щ.д. В представянето си посланик Сидики, напомни, че неговата страна, в контекста на близките държави като Китай и Индия, е относително малка, но като икономически активно население и като годишен ръст - стои много добре. Бангладеш е 39-та по големина икономика в света, като в Южна Азия е на второ място, след Индия.

Най-големите търговски партньори на Бангладеш са ЕС, САЩ, Япония, Индия, Австралия, Китай и страните от Югоизточна Азия /ASEAN/. Страната има силно вътрешно потребление и е въведена програма за либерализация на икономиката. Частният сектор се развива много бързо, особено в секторите текстил, фармацевтична промишленост, корабостроене, металообработка, електроника, енергетика, строителни материали, химическа промишленост, хранително-вкусова промишленост и лека промишленост – кожени изделия.

Почетният консул на Бангладеш в България Георги Иванов каза, че страната за близо 25 години от последните места по бедност в региона, сега е задминала по БВП на глава от населението Индия и Пакистан. „Видях как при тях лошите неща изчезват, докато при нас се появяват“. Бангладеш вече е втория по големина износител на конфекция в света след Китай. Консул Георги Иванов изтъкна, че в последните години в Бангладеш се е оформила широка средна класа, което е част от икономическото развитие, показател е че в последните години достъп до интернет има над 50 процента от бизнеса и населението.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ ЗА ГЕОГРАФСКИТЕ И ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НА БАНГЛАДЕШ

ПРЕЗЕНТАЦИЯ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПОКАЗАТЕЛИ


17.06.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад