Назад

Продължава партньорството с Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия



Главният секретар на БТПП Васил Тодоров се срещна с директора на Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия AICEP Хоаким Пимпайо, с офис в Будапеща. Теми на разговора бяха икономическото развитие на България и потенциалните области на сътрудничество с Португалия. Тодоров представи актуална информация за икономическия растеж и перспективните сектори в българската икономика.

Той представи и дейността на БТПП в насока решаване на проблемите, които български фирми и чуждестранни инвеститори срещат в своята работа.

Сътрудничеството между БТПП и португалската организация датира от 1982 г. и се изразява в подпомагане осъществяването на контакти между фирми с общи интереси от двете страни, провеждане на бизнес форуми и двустранни срещи.

По данни от Министерството на икономиката през 2018 г. стокообменът между България и Португалия се е увеличил с 9.5% в сравнение с 2017 г. и е в размер на 186.6 млн. евро. Износът към Португалия е намалял с 15.5% и е в размер на 99.5 млн. евро. Вносът се е увеличил с 65.2% и е в размер на 87.1 млн. евро. Салдото е положително (12.3 млн. евро). Португалия заема 35-то място по отношение на износа и 39-то място по отношение на вноса.

По данни на БНБ за периода 1996 – 2018 г. привлечените инвестиции от Португалия са в размер на 49.6 млн. евро.

 


13.06.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад