Назад

Втората среща на Евроклуба за тази година се проведе в БТПП



Enterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата бе домакин на втората за годината среща на Евроклуба по случай разглеждане на постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС и поемане му от Република Австрия. Събитието се състоя на 6 юли 2018г. в сградата на Палатата.

Участие в срещата взеха Екатерина Захариева – заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, Лиляна Павлова – министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, Н.Пр. Роланд Хаузер – извънреден и пълномощен посланик на Република Австрия в България и г-жа Йорданка Фъндъкова – кмет на Столична община.

Както обикновено, модератор на срещата бе проф. Ингрид Шикова, а събитието привлече интереса на дипломати, медии, представители на бизнеса и неправителствени организации в страната. То бе официално открито от председателя на БТПП Цветан Симеонов, който представи многобройните инициативи, проведени през последните шест месеца, в които бизнесът и работодателските организации са били основен фактор и двигател.

Панелистите представиха постигнатите резултати по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, както и напредъка по отношение на интеграцията на Западните Балкани. Презентирани бяха и проведените  в рамките на българското председателство събития, неформални съвети,  посрещнати делегации, както и инициативите, свързани с намерението на столицата да се превърне в иновационен хъб на Балканите. Равносметката, която бе направена: България е високо оценена за представянето си като председател на Съвета на Европейския съюз и категорично „е постигнала възможното“, заяви проф. Шикова. Проведени бяха над 1500 работни срещи, над 100 сесии на Съвета на ЕС, над 160 триалога, в мероприятията са участвали повече от 94 000 души, София е посетена от над 524 000 чужденци.

„Последното социологическо проучване, което направихме за Европредседателството, ни дава над 80% одобрение на гражданите“. Това каза министър Лиляна Павлова. Тя допълни още, че „това, с което ще бъде запомнено Европредседателството е, че работехме чрез девиза ни „Съединението прави силата“ да запазим единството и съюза ни. Успяхме да превърнем в реалност нашето мото. Показахме и дадохме добър пример за това, че пазим единството. Изградихме един добър екип и една сплотеност между институциите.“

По време на срещата кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че над 524 000 чуждестранни туристи са посетили София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. „София посрещна редица събития от най-високо ниво. Бяха проведени и много културни събития, които помогнаха да се гради имиджа на нашия град. Градът посрещна много хора, които на живо видяха развитието му и неговото богатство. За гражданите нашата основна цел беше да осигурим нормалното функциониране на града по отношение на трафика и сигурността. Успяхме да направим така, че гражданите на София да не търпят неудобства през тези 6 месеца. Развитието на София като дигитален град беше подкрепено от изключително авторитетни събития. Времето на председателството създаде и много партньорства и аз се надявам, че тези резултати ще ни донесат много ползи в бъдеще.“, каза още тя.

„Няма държава членка, която да не оценява това, което България успя да направи в европейската перспектива на страните от Западните Балкани", коментира министър Захариева. "Благодарността към България е голяма. Голяма част от страните на ЕС наистина опознаха добре тези страни. В част от тях за първи път се направиха посещения от председателите на Европейската Комисия и Европейския Съвет, както и на редица министри и министър-председатели на европейските държави“, допълни още тя.

Сред част от по-важните постижения на председателството ни са успешното затваряне на 78 досиета, постигането на Европейска рамка за чиракуване и Европейски корпус за солидарност,  постигането на общ подход по всички досиета за Капиталовите пазари, Среща на върха в ЕС – Западни Балкани, Декларацията от София, започване на преговори за присъединяване на Република Македония и Албания от 2019г., постигане на консенсус за името на Македония между лидерите на Македония и Гърция, отпускане на средства за 11 транспортни проекта на Балканите, Декларация за започването на цифрова програма на Западните Балкани, затвърждаване на ангажимента на енергийна свързаност, подобрено управление на границите и миграцията и борбата с тероризма, постигната е първата промишлена програма на ЕС за военни способности. В социалната сфера за пръв път Съветът по социални въпроси е постигнал 3 общи подхода по най-трудните теми.

Разбира се, Българското председателство бе съпроводено и от редица културни събития под ръководството на Министерството на културата, Столична община и Министерството на външните работи.

От 1 юли Австрия вече работи под мотото „Европа, която защитава“, като залага за свои основни приоритети сигурността, стабилността и просперитетът на европейските граждани.

Последната презентация бе посветена на приоритетите на австрийското председателство, чието мото ще бъде "Европа, която защитава". Австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз ще се съсредоточи върху сигурността и борбата срещу нелегалната миграция, осигурявайки просперитет и конкурентоспособност чрез цифровизация и стабилност в съседните на ЕС територии. Акцент ще бъде поставен и на засилване на принципа на субсидиарност. Този подход има за цел да приложи още по-сериозно мотото на Европейския съюз "Обединени в многообразието".

Приложения:

Презентацията на Н.Пр.Г-н Роланд Хаузер

Презентация на г-жа Лиляна Павлова

За повече информация относно нашите събития, следете нашите страници: http://een-bcci.com/ и https://www.bcci.bg/ .

 

10.07.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад