Назад

БТПП взе участие в мероприятията по повод седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа







На шести юли председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в четвъртата среща на бизнес съвета „Китай и страните от Централна и Източна Европа“ по линия на инициативата „16+1“, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Китайския съвет за насърчаване на международната търговия и Полската агенция за инвестиции и търговия. Симеонов приветства участниците и сподели, че многобройното присъствие на срещата е ясен знак за интереса на бизнеса за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ. Председателят на Палатата сподели, че БТПП следи мероприятията по линия на  инициативата “16 +1“ и „Един пояс, един път“ и активно участва в заседанията на Националната асоциация „Един пояс, един път“. От началото на годината Палатата е член и на Международната търговска палата „Пътят на коприната“ като в рамките на първите 6 месеца от 2018 г. 6 делови мисии от Китай са посетили БТПП.

Председателят Цветан Симеонов взе участие и в бизнес форума, съпътстващ седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа, който се проведе на седми юли. В рамките на официалното откриване приветствие отправиха министър-председателят на Република България – Бойко Борисов, и председателят на Държавния съвет на Китай – Ли Къцян. Борисов сподели, че форматът „16+1“ цели укрепването на Европа и като инициатива е полезна както за държавите членки на ЕС, така и за западнобалканските страни. Ли Къцян подчерта, че вратата на “16+1” е отворена и за държави от ЕС и допълни, че китайската страна може да се възползва от българския опит и българските селскостопански продукти, а също така и да предложи свои индустриални продукти в страните от ЦИЕ.

На форума присъстваха над 1500 представители на компании от Китай и страните от Централна и Източна Европа, представители на дипломатическия корпус, на Световната банка, на Европейската инвестиционна банка и др.


09.07.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад