Назад

Българският бизнес може да стигне до нови, по-големи пазари през сътрудничеството с Украйна



Строителство и хранително-вкусова промишленост могат да са двата сектора, които да се окажат най-големите печеливши от засилване на сътрудничеството между българския и украинския бизнес. Украйна би могла да помогне на България да достигне до по-големи пазари през млекопреработвателната промишленост, а страната ни – да помогне на Киев с по-модерна техника за преработка на храни, които да изнася. Украйна би могла да увеличи и вноса на работна ръка у нас.

бизнес

Снимка: Getty Images

Бизнесът и предприемачите в България и Украйна поглеждат към потенциала от двустранни икономически отношения след края на войната на Русия. Провелият се вчера българо-украински форум по инициатива на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), съвместно с Българо-украинската индустриална камара и подкрепата на Българската търговско-промишлена палата очерта няколко потенциални сектора за засилване на сътрудничеството. Във форума се включиха 30 украински и над 60 български компании от различни сектори, включително строителство, хранително-преработвателна промишленост, енергетика, селско стопанство, фармацевтична индустрия и информационни технологии. 

Между България и Украйна има традиционно добри връзки. В последните години контактите и взаимния стокообмен нарастват значтелно. Отчита се увеличение на стокообмена между България и Украйна като целта е той да се удвои през следващите две години. По данни на НСИ за 2023 г. двустранният стокообмен между България и Украйна е надхвърлил 1 млрд. долара, но се отбелязва спад от 14.3%, спрямо реализирания през същия период на предходната година. Българският износ за Украйна се е увеличил с 50.6% и е достигнал 537,5 млн. долара, а вносът от Украйна в България е възлязъл на 483,5 млн. долара, като регистрира 42% спад спрямо първото полугодие на 2022 г.

“Украйна би могла да помогне на България да достигне до по-големи пазари през млекопреработвателната промишленост. Страната ни е добре известна със своите закваски и дава лицензи на страни като Корея и Япония. Украйна, която има голям и развит млекопреработвателен сектор, би могла да изнася български закваски за пазари, чиито обеми страната ни не би могла да покрие иначе. Украйна на практика се самоизхранва, защото има добър селскостопански сектор. По-добре би било, ако не изнася жито, а продукти на хранително-вкусовата промишленост. Това е област на сътрудничество – България има добри машини за преработка на храни и при това на цени, по-добри от тези в Западна Европа”, коментира за Forbes Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на Българска търговско-промишлена палата (БТПП). 

Сътрудничеството в строителния сектор също ще се засили. Българските фирми в бранша ще бъдат добре приети в Киев след края на войната на Русия в Украйна, когато започне икономическото и инфраструктурното възстановяване на страната. Европейският съюз е готов да инвестира милиарди през фондове, от които биха могли да се възползват редица компании. 

“Предмет на много сериозна критика спрямо последните правителства на България е липсата на облекчен режим за вноса на работна ръка у нас. Украйна е една от държавите, които са във фокуса, особено на туристическия сектор”, каза още Цветан Симеонов.


Линк

26.04.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад