Назад

Българската търговско-промишлена палата и компания Радесол България осъществиха уебинар на тема „Обучение по киберсигурност за служители“









Сигурността на информацията, съпътстваща търговския оборот е изключително важна за всички нас“. Тази сигурност дава възможност на фирмите без рискове да осъществяват своята дейност или да могат да разпознаят заплахите в интернет пространството“, подчерта Цветан Симеонов, председател на БТПП в началото на събитието и допълни, че темата е предизвиква голям интерес. В събитието участваха повече от 60 представители на български компании, членове и партньори на Палатата.

Представители на Радесол България направиха презентация на платформата EXERCYBE, разработена от екип на компанията. Причина за създаването на платформата е необходимостта от сигурност за всички компании, особено тези с множество офиси, разпръснати из страната и повече служители. Началото на идеята за обучителния инструмент е поставено през 2017 г. Основната му цел е изграждане на знания и умения за разпознаване на фишинг атаки. Бе подчертано, че платформата EXERCYBE е регистрирана като европейска търговска марка и вече се използва от известни големи и малки компании в България. Предоставя дигитални обучения и защита от фишинг атаки чрез симулация на зловредни, реално разпространени в мрежата електронни съобщения. Обучението се осъществява без отделяне от работното място.

Факт е, че в България микро и малките компании са основните осигуряващи заетост, но те нямат достатъчно ресурси да се пазят в кибер пространството. Бяха представени редица примери за фишинг атаки в България и Европа. Според специалистите от Радесол България най-опасни са комбинираните атаки с мейл, кратко съобщение /SMS/ и гласово съобщение или обаждане, които подтикват получателя към някакво действие.

Допитване сред участниците показа, че 60% от компаниите не са правили никога обучения за фишинг, а 56% обучават с инструкции, изпращани по електронна поща до служителите и работниците.

Бе представено в детайли съдържанието на едно обучение, провеждано в обучителен портал. То се води на достъпен, разбираем език. Материалите са налични на български и английски език. Обучаващите се получават подробна информация как да разпознават фишинг атаки, придобиват знания за различни аспекти в кибер сигурността, сигурността на паролите /поне 10 различни символи, думи без логическа връзка, избягване на честа смяна, която изисква записване/, недостатъците на използването на пиратски софтуер и др. Участниците в обученията се подлагат на фишинг симулации, свързани с актуални обществени теми /избори, данъци, здравеопазване и много други/. Платформата бе оценена като много полезна, тъй като предлага обучение чрез преживяване. 

EXERCYBE е платформа за дигитални обучения от ново поколение. Услугата е облачна, без усилия за инсталация, конфигурация и управление. Основният фокус на специализирания модул „ Анти – фишинг“ е киберсигурността на човешките ресурси.

Платформата предоставя:

  • Първоначален анализ на състоянието чрез фишинг пен-тест
  • Дигитално обучение по киберсигурност
  • Месечни симулирани атаки по имейл на служителите и обучителните портали към тях, за подведените служители. Сценариите са на български език и по актуални за страната теми
  • Модул за бързо предупреждение за подозрителни мейли през Outlook
  • Месечни отчети за постигнатите резултати
  • Месечен бюлетин по киберсигурност

За всички участници в уебинара бе предоставен безплатен фишинг тест за служителите, за да се добие представа за нивото на подготвеност на фирмата за посрещане на истинстинка атака.

Поради големия интерес към темата, Българската търговско-промишлена палата и Радесол България ще продължат инициативите за информиране на българските компании за начините за осигуряване на по-висока кибер сигурност.

 


17.04.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад