Назад

Българо-Украински бизнес форум се провежда днес









Днес в София се провежда Българо-украински бизнес форум. При откриването на събитието председателят на БТПП Цветан Симонов изказа удовлетворението си за направеното до момента за реализацията на форума, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП, Българската търговско-промишлена палата, Украинската търговско-промишлена палата и Българо-украинската индустриална камара.

„Връзките между двете палати продължават, въпреки трудните условия. БТПП гледа оптимистично и се надява скоро, свободно и без затруднения да продължим да осъществяваме нашето икономическо сътрудничество“, сподели Симеонов. Той подчерта, че присъствието на живо на бизнесмени от Украйна в София се оценява много високо. „Поддържането на контактите, макар и в трудни условия, е гаранция за успех в бъдеще, когато започне действителното възстановяване на Украйна“, каза Симеонов. „Присъствието на компании от млекопреработвателната промишленост е изненада, но и добра перспектива за използване на момента за разширяване на сътрудничеството“, допълни председателят на БТПП.

На форума присъстват и компании от секторите: ИКТ, включително финтех и модерни технологии, енергетика, хранително-вкусова промишленост и земеделие, логистика и инфраструктура.

Министър-председателят на Република България Димитър Главчев изпрати адрес до участниците и организаторите в събитието.

Министърът на икономиката и индустрията на България д-р Петко Николов в своето приветствие посочи, че събитието е възможност за преки контакти на много нива, но най-вече за бизнеса. Сътрудничеството между двете страни е традиционно, а перспективата за развитие на двустранните отношения се засилва с активния конструктивен диалог между институциите и с поредицата от срещи, организирани от търговските палати на двете страни.

Тарас Качка, заместник-министър на икономиката на Украйна също се обърна към участниците във форума и подчерта, че се работи активно към промяна в движението на търговските потоци между Украйна и България, за да се използват водните пътища през Черно море. Търговските отношения между двете страни се обуславят от споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС, което ще бъде подновено тази година и активно прилагано.

Н.Пр. Юлия Иласчук, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в София заяви, че събитието е символ на развитието на взаимоизгодното сътрудничество между двете страни, въпреки трудните времена.

Генайдий Чижиков, председател на Украинската търговско-промишлена палата заяви, че делегацията от неговата страна е в България за да търси и предложи сътрудничество. Тя има нужда от практически стъпки за продължаване на дългосрочното партньорство България – Украйна. Бизнесът може да се допълва, да си помага и да се реализира съвместно на трети пазари. Обемът на износа от Украйна е 100 млн. т. стоки /60% селскостопанска продукция/ годишно, които в момента се изнасят по суша. Двете страни трябва да развиват и морските пътища, да се активира логистичният сектор. Чижиков вижда възможности и за сътрудничество в областта на енергийния сектор, включително производство на био енергия. Той подчерта, че смесените палати в двете страни също помагат – Българо-украинска индустриална камара и Украинско-българска търговско-промишлена палата.

Държавният секретар на Министерството на аграрната политика на Украйна Виктор Кантсурак също взе участие в събитието и подчерта взаимодействието в селското стопанство и земеделието.

В два панела, посветени на възможностите за бизнес и инвестиции и сътрудничеството в енергийния сектор, бяха споделени много полезни факти и данни за икономиките и отделните браншове в двете страни.

30 компании от Украйна и над 60 български компании участваха във форума, който продължи с двустранни разговори, запознаване с нови потенциални партньори, и осъществяване на преки контакти между български и украински предприятия.

 

 

 


25.04.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад