Назад

Председателят на БТПП Цветан Симеонов от „Презареди кариерата си 2024“: Липсата на квалифицирани кадри е вредна за развитието на ВЕИ индустрията у насПредседателят на БТПП взе участие във второто издание на кариерния форум за професионално развитие във ВЕИ индустрията „Презареди кариерата си“. Събитието се организира от Соларна Академия България в партньорство с M3 Communications Group.

Целите поради които форумът „Презареди кариерата си“ се провежда са свързани със създаване на ключови партньорства между бизнеса, образованието и перспективните кадри във възобновяемата енергетика в България за постигане на енергийните и климатичните цели заложени за изпълнение от Европейския съюз до 2030 г. чрез създаване на „зелени“ перспективни работни места и кариерни възможности.

Пред аудиторията Цветан Симеонов заяви, че един от най-значителните проблеми на бизнеса у нас, включително и за ВЕИ, продължава да бъде липсата на квалифицирани кадри:

„От БТПП традиционно проверяваме заплахите, които бизнесът вижда в различни негативни тенденции на пазара и едно от тези проучвания е точно за липсата на квалифицирани кадри. Няма сектор в България, който да е доволен от достатъчното кадри, които да са на негово разположение. Повече от половината бизнесмени виждат като една от най-големите заплахи за своя бизнес липсата на квалифицирани кадри. Този феномен принуждава пазарът се отваря за навлизане на кадри без нужната квалификация, което е вредно за обществото и за сектора на ВЕИ. Това е така, защото първо, създава се опасност за клиентите, второ, коефициентът на полезно действие пада, трето, това води до недостатъчно добро изпълнение на инсталациите, което ще се отразява в дефекти, чието оправяне може да струва толкова, че инвестицията да се превърне в невъзвръщаема“, изтъкна председателят на БТПП.

Кариерният форум „Презареди кариерата си 2024“, за пореден път обедини водещи експерти, успешни бизнеси и млади таланти от ВЕИ индустрията, които споделиха своите истории на успеха и дискутираха актуалните тенденции и възможности във ВЕИ сектора у нас.

В края на форума д-р инж. Веселин Тодоров – председател на сдружение „Соларна Академия България“ и съорганизатор на форума, инициира регулярната дискусия, в която бяха обсъдени аспекти от подготовката на специализирани кадри за ВЕИ индустрията на отделните нива на образователната система – средно и висше, и в рамките на професионалното обучение.

 


22.04.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад