Назад

Работодатели и синдикати на среща в Народното събрание за Националния план за възстановяване и устойчивост







Представителните работодателски и синдикални организации се срещнаха с депутати от Демократична България за Националния план за възстановяване и устойчивост. Ресурсът, който идва към България, трябва да се употребява интегрално. Да се види перспективата, която е по-голяма от предвидените 12 млрд. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Вторачени в Плана за възстановяване не трябва да забравяме и останалите програми от ЕС, защото там средствата са много повече. По отношение на бюджета ние от БТПП не сме за увеличаване нито на дефицита, нито на дълга, защото ще си направим лоша услуга. С две ръце ще гласуваме за редукция на администрацията,  където има огромни резерви. Не милиони, а милиарди бяха изхарчени за електронно управление и резултатът е повече от скромен – каза председателя на УС на БТПП Цветан Симеонов.

На депутатите беше заявено, че не трябва да се пропуска летния Европейски съвет и обсъждането му да мине в първия пакет. Ние имаме този шанс и това ще даде възможност България да получи още през есента 1,5 млрд. лв. – първите средства по плана. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на срещата в Народното събрание с национално представителните организации на работодателите и на синдикатите по важността на плана и поискаха срещи с всички парламентарно представени политически сили.

На срещата с Демократична България присъстваха лидерите на работодателските и на синдикалните организации и 13 народни представители от партията.

„Обикновено синдикати и работодатели са на различни позиции, но по отношение на плана позицията е една. Ние призоваваме да се обсъди едно прозрачно управление на този план. Добре е той да бъде оптимизиран и в оставащото време да бъде подобрен“, каза председателят на АИКБ Васил Велев и посочи предложенията на шестте организации за допълване на плана: Да се предвидят допълнителни средства от 400 млн. лв. за новосъздадените три фонда („Технологична модернизация“, „Зелен преход“ и „Дигитализация); Други 300 млн. лв. да се заделят за компонента, предвиждащ мащабна ваучерна програма за придобиване на базови дигитални умения и поне 700 млн. лв. още да има  за насърчаване на производството и съхранение на електрическа енергия от ВЕИ за собствени нужди на предприятията и домакинствата.

От Демократична България обясниха, че са инициирали две заседания на Комисията за бюджет и финанси за обсъждане на този стратегически документ и всички присъстващи са поканени. Ще се състоят още срещи, за възможностите за подобряване на плана.

Повече за позицията на БТПП вижте в това ВИДЕО


21.04.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад