Назад

50 години от внушителното българско участие на Експо‘70 – Осака, Япония



В трудните за много сектори месеци на изолация е добре да не се изоставя една въздействаща форма на реклама, използвана и от България и допринесла много за по-добрия имидж и разпознаваемост на марката България.

Възползваме се от спомените на Христо Чамов, един от живите организатори на българското участие на Експо ‘70  в Осака, който е автор на статия, посветена на едно от най-крупните събития, осъществено от Българската търговско-промишлена палата  за издигане международния авторитет и представяне културните и икономически постижения на българската държава в Япония.БТПП бе инвеститор на нашия павилион и  единствената организация, която притежаваше опита,  подготвените технически екипи и ресурса да реализира този мащабен проект. Генерален комисар на павилиона беше тогавашният председател на Българската търговско-промишлена палата Авакум Браничев.

Изложението бе открито на 15 март 1970г. и закрито на 13 септември 1970 година с участието на 77 страни, 10 територии, провинции, щати и градове и 4 международни организации на площ от 3 300 хил. кв.м. на главния японски остров Хоншю. Изложението премина под девиза „Прогрес и хармония за човечеството“ и бе посетено от 50 млн. японско население и около 1 млн. чужденци. Генералният секретар на ЕКСПО’70 Набуо Имеда определя българската изложбена композиция като истинска изненада на изкуството, уникално творение на архитекти и инженери, сполучливо представили силата и волята на своя народ.

Българският павилион на Експо 70 с леките си алуминиеви и стъклени стени, наподобяваше сгушени един в друг, устремени към небето планински върхове, като бе заложено на цялостнотото  комплексно въздействие на всички изразни средства: архитектура, експонати, звуково оформление, композиционно и цветово решение и др.  за създаване на по-пълна представа за страната ни, за нейния духовен и материален образ.

Участието на България в световното изложение Експо 70 – Осака, Япония даде изключително  положителни резултати за развитието  и задълбочаването на взаимоотношенията с тази далечна страна, за взаимното опознаване  и сближаване на двете страни и народи, за  повишаване на търговския стокообмен и привличане на японски инвестиции в България.

Сега българският бизнес гледа с оптимизъм и нови идеи към ЕКСПО’2025, отново в Осака.

БТПП работи и понастоящем за разширяване на търговията, туристическия поток и инвеститорите от Япония, които са уважавани и търсени партньори. При желание за участие в този процес моля да заявите интерес в БТПП, дирекция Международно сътрудничество  и международни организации на е-мейл: interdpt@bcci.bg за включване в предстоящи бизнес инициативи по линия на Палатата.

Статията на Христо Чамов  за Експо 70  можете да прочетете  тук.

 

 


15.04.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад