Назад

В БТПП бяха представени условията за правене на бизнес в Куба







Български и кубински компании обмениха информация и идеи за сътрудничество по време на онлайн форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата и Търговската камара на Република Куба.

„Възможните сектори за взаимодействие са: туризъм, търговия, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство, фармацевтична промишленост, козметична промишленост, инфраструктура, като са възможни различни форми на сътрудничество: внос, износ, бартерни отношения, обмен на материали, инвестиции.“ каза председателят на БТПП Цветан Симеонов при откриването.

Зам.-председателят на Търговската камара на Куба Рубен Рамос потвърди готовността на организацията да допринесе за определяне на общи икономически цели и постигането им в отношенията България – Куба.

Много важна за бизнеса е и подкрепата, която форумът получи от страна на дипломатите от двете страни. Н.Пр. Мария Донска, посланик на България в Куба сподели информация за историческите промени през които Куба преминава - либерализация на частния сектор, укрепване на редица държавни предприятия. Поради пандемията през 2020 г. не е отбелязана официално годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Куба и това ще се случи през настоящата година. Тя сподели още, че в Куба има две смесени предприятия с българско участие – в минната индустрия и в областта на туризма.

Посланикът на Куба в София Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан също приветства участниците във форума, като подчерта, че основната й цел от две години насам е да се насърчи и използва съществуващият голям потенциал за развитие на двустранното икономическо сътрудничество.

Участниците във форума се запознаха с условията за правене на бизнес в Куба и възможностите, които България предлага на чуждестранни компании.

Бяха направени представяния на фирми от двете страни. При заявен интерес БТПП може да предостави запис на събитието от interdpt@bcci.bg

За допълнителна информация и съдействие при установяване на контакти с партньори от Куба можете да се свържете с: БТПП, дирекция "Международно сътрудничество и международни организации", тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg и Галина Костадинова, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси, гр. Хавана, cel. + 53 55 11 98 88, e-mail: g.kostadinova@mi.government.bg

 


14.04.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад