Назад

Среща с ръководството на Българо-испанската търговска камара





Биляна Манолова, зам. председател на Българо-Испанската Търговска камара / БИТК / разговаря с председателя на БТПП Цветан Симеонов, който информира за досегашните отношения между Палатата и партньори от Испания, като  проведената по – рано среща с Н.Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в България - https://www.bcci.bg/news/17446 и новоназначения посланик на Република България в Кралство Испания - https://www.bcci.bg/news/17781.

От своя страна г-жа Манолова представи дейността на БИТК и идеите на организацията за развиване на двустранните икономически отношения между България и Испания през настоящата година въпреки тежкото състояние на световната икономика, причинено от действащата пандемия в световен мащаб. Споделена беше информация за стажантски програми, която е насочена към приемащите организации. Повече информация може да бъде намерена на следния линк - https://bgescc.com/index.php/novini-i-sabitia/novini/18-novini-i-sabitia/novini/82-stajanski-programi-erosum-viveuropa.html

БТПП призовава заинтересованите фирми да се свържат с БИТК и да получат изчерпателна информация за предстоящите стажантски програми.

При подобрение на положението във връзка с ограниченията за пътуване БИТК планира да организира в средата на годината бизнес делегация до Испания с цел осъществяване на директен контакт между предприемачи от двете страни.

По време на разговора бе договорено да се осъществи по – тясно сътрудничество между БИТК и Българо–испанския бизнес съвет при БТПП - https://www.cebe.bcci.bg/bulgarian/savet.htm

По данни на Министерство на икономиката в периода януари-септември 2020 г. стокообменът между България и Испания е в размер на 902.9 млн. евро, отбелязва спад от 44.2%. Износът за Испания е намалял с 23.7% и е в размер на 484 млн. евро, като заема дял от 2.4% от общия износ на България. Вносът е намалял с 57.4% и е в размер на 418.8 млн. евро с дял от 1.9%. Салдото е положително (30 млн. евро). Испания заема 11-то място по отношение на износа и 15-то място по отношение на вноса.

Заинтересованите фирми биха могли да заявят интерес за бизнес сътрудничество и да потърсят съдействие от Дирекция “Международно сътрудничество и международни организации” при БТПП на телефон 02/8117421 и имейл: irelations@bcci.bg .

 


18.03.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад