Назад

Цветан Симеонов: Правителството да спазва принципа за равно третиране на бизнесите



Продължават срещите на Асоциацията на българските работодатели с представители на партиите и коалициите, които имат шанс за влизане в следващото Народно събрание. Сред водещите теми на разговорите са електронно правителство, запазване на данъчния модел, намаляване на регулативните тежести, реформи в енергетиката.

Свиването на българската икономика с 4.2% (по данни на НСИ) за изминалата година не е лош резултат в сравнение с другите икономики в ЕС, коментира пред БНР Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Мерките трябва да се адаптират периодично, смята той. Да не се увеличават поголовно заплатите в административния сектор и да се държи сметка за това, че той не бива да бъде конкурент на бизнеса в привличането на работна ръка, призовават от бизнеса.

В някои партии забелязваме положително развитие – отпадане на някои твърде популистки обещания, което, макар и скромно, е някакво насърчение за това, че може да стане и по-добре след изборите“, коментира Цветан Симеонов в предаването „Преди всички“.

Относно актуалната епидемична обстановка и споровете дали отново да се затварят бизнеси Симеонов изтъкна, че правителството трябва да спазва принципа за равно третиране на бизнесите. Не е редно големи магазини, големи хотели и техните ресторанти да се отворят, а пък малките ресторантчета да са затворени, даде пример той.

Добре е да се помисли за тези, на които ножът е опрял до кокала, като туроператорите например, които събираха пари за екскурзии в нормална обстановка 2019-а, превеждали са ги на свои партньори в чужбина – не им ги върнаха тези пари в кризата. Сега ЕС ги притиска да върнат не ваучери, а пари на своите клиенти.“

Възможно решение Симеонов вижда в създаването на гаранционен фонд, от който не да се дават пари на фирмите, а техните клиенти да си получат парите, да се води ясна сметка за това, а когато се възстановят средствата от чуждестранните партньори на туроператорите, да се върнат в този гаранционен фонд, поясни Цветан Симеонов. Това по думите му ще генерира по-голяма сигурност в бъдеще. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл


10.03.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад