Назад

Новоназначеният български посланик в Нигерия посети БТПП

Очертават се нови възможности за сътрудничество между български фирми и компании от региона




Новоназначеният български посланик в Нигерия Янко Йорданов посети Българската търговско-промишлена палата и разговаря с председателя Цветан Симеонов.

По време на срещата Симеонов запозна госта с дейността на БТПП в подпомагане на бизнеса и членството й в различните международни организации.

Посланик Йорданов представи приоритетите на предстоящия си мандат по-специално в икономическата сфера и информира, че е акредитиран също така и за страните Гана, Бенин, Екваториална Гвинея, Конго и Демократична Република Конго, което отваря допълнителни възможности за икономическо сътрудничество между български компании и бъдещи партньори от съответните африкански държави.

Двете страни имат възможност да си сътрудничат в най – различни сфери. С добри  възможности  за  Нигерия биха били  ВЕИ оборудване и машини за хранително – вкусовата промишленост, където български компании могат да окажат съдействие. Също така бе констатиран интерес от страна на африканската държава за внос на ориз от България.

По информация на Министерство на икономиката 2019г. бележи увеличение на българския износ с 333,7% спрямо 2018г, като възлиза на 36,0 млн.щ.д. и минимално увеличение на вноса от Нигерия с 5,9%, възлизащ на 1,8 млн.щ.д. Последните години българският износ за Нигерия се състои основно от нелегирани стомани, електрически трансформатори и акумулатори, миялни машини за промишлени цели, нефтени масла, царевица и др. Вносът от Нигерия е незначителен, състоящ се от памучни прежди, необработен алуминий, какаова маса и др.

При желание за бизнес сътрудничество със споменатите държави заинтересованите фирми биха могли да заявят интерес и да потърсят съдействие от Дирекция “Международно сътрудничество и международни организации” при БТПП на тел. 02/8117421 и имейл: irelations@bcci.bg.

 


12.03.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад