Назад

50 години приложение на GTIN

Създаването на стандарта „Глобален номер на търговската единица (GTIN)“ е включено в класацията “50 неща променили съвременната икономика”
На 31-ви март 2021 г. отбелязваме 50 години от създаването на стандарта „Глобален номер на търговската единица (GTIN)“. На този ден водещи представители на индустрията се обединяват около идеята за „универсален продуктов код“ (universal product code – UPC) с цел автоматизиране на процесите и оптимизиране  на времето за обслужване на клиентите на касите в търговската мрежа. Това е революционно нововъведение за търговията и е включено в класацията “50 неща променили съвременната икономика” на BBC.

Търговска единица е всяка единица (продукт или услуга), на която може да се постави цена, да се поръча или фактурира, и за която има нужда да се извлече предварително дефинирана информация в отделните етапи от веригата за снабдяване. Търговската единица може да бъде както отделен артикул, така и стандартно и трайно групирана опаковка от няколко единици.

За идентификация на търговските единици по стандартите GS1 се използва Глобален номер на търговската единица (Global Trade Item Number, GTIN). Наименованието  GTIN се използва от 2005 г. след обединяване на американската и европейската организации за кодиране, които преди това са използвали термините UPC (Universal product code) и European Article number (EAN). В спецификациите са разписани четири стандартни структури: GTIN-8, GTIN-12, GTIN-13 и GTIN-14.

Линк към видеото по случай 50 години GTIN

 


17.03.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад