Назад

Инвестиционен форум „Fintech, Blockchain & Cryptocurrency Regulation 2019“



На 24 септември, по време  на Есенния Пловдивски панаир, по инициатива на Съвета по иновации при БТПП със съдействието на Интернет Медиа Груп в Палата № 10 на Панаирния град се състоя ИНВЕСТИЦИОНЕН ФОРУМ на тема:  „Fintech, Blockchain & Cryptocurrency Regulation 2019“. Форумът, който бе част от официалната Конферентна програма на панаира през тази година, имаше за цел да представи как FinTech преструктурира бъдещето на финансовите услуги. Той бе открит и модериран от доц.д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации при БТПП и член на УС на БТПП. Във форума участваха представители на малкия и средния бизнес, членове на Търговско-промишлена камара – Пловдив, както и на стартъп общността в Пловдив и в Южния централен район, студенти и докторанти от няколко университета в Пловдив, както и хабилитирани университски преподаватели, а също и много представители на инвестиционните общности от Пловдив, Варна и София.

Встъпителната презентация на тема „Развитие и перспективи пред Финтех (Fintech) компаниите и блокчейн технологиите в България и Източна Европа“  бе на доц. Йосиф Аврамов, доктор по икономика, съпредседател на Съвета по иновации при БТПП.

 

Втората презентация на тема „Как технологиите променят финансовите услуги?“ бе на Константин Джелебов, кофаундър и изпълнителен директор на компанията за финтех услуги „Файър“.

Интересна лекция за „За бизнеса и еднорозите. Успешния финтех бизнес е качествена идея + добър план за нейното развитие“ изнесе Eдуард Цветанов, представител за нашата страна на големия финтех от Великобритания „Револют“. Той запозна участниците и с развитието на бизнеса на основателя на тази вече крупна финтех компания, която вече има над 40 хиляди потребители - Николай Сторонски.

 
   

Презентация на тема „Мобилните разплащания - нови възможности за банките и бизнеса“ изнесе Антонина Мартинова, от компанията в областта на финтех и блокчейн „Пейнетик“, която е дружество за електронни пари.

Лекция на тема „Платежните системи като двигател за развитието на Fintech“ изнесе представителят на компанията за финтех услуги от Прибалтика „Пейсера“, България - Мартин Богданов.
Следващата презентация бе на тема „Платформите за споделено кредитиране: как ще се промени пазара с появата на маркетплейсовете?“, изнесена от Стойчо Недев, експерт и консултант в областта на финтех и блокчейн.

 
   

Лекция на тема „Какво е Блокчейн технология, в кои области може да се използва?“ изнесе Васил Дъбов от „Кардано“.

 

Доц. Светлана Василева от Висшето училище по мениджмънт, Варна изнесе лекция на тема „Имитационно моделиране и блокчейн транзакции“.

Следващата презентация на тема „Внедряване на Блокчейн, съществуващи проблеми и способи за тяхното решаване. Разликата в различните видове токенизация“ бе на Николай Ангелов, експерт и консултант в областта на финтех и блокчейн.

Доц. Антон Герунов от Стопанския факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски“ изнесе презентация на тема: „Cyber risk – the key operational risk for fintechs“.

Последната презентация бе изнесена от Виктор Антонов, който дълго време е работил в САЩ, а понастоящем e управител (CIO) на „Девекспертс“ ООД, гр. София. Тя бе на тема: „Challenges in Implementation of Blockchain and Why Policymakers Should Support It“.

 След форума бе проведена дискусия и индивидуални консултации с лекторите и с участието на стартъп компании, инвеститори в иновационни и в инвестиционни проекти, студенти и младежи, които желаят да открият свои стартъпи в областта на Финтех и Блокчейн. В дискусията участие взеха: Надежда Петрова - „Дайнърс клуб“, България; Димитър Чолаков, предприемач; Валентина Фиданова, управител на „Стерна консулт“, гр.Пловдив и др.

 

 


27.09.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад