Назад

Голяма бизнес делегация от района на Иракски Кюрдистан посети БТПП









Голяма бизнес делегация от района на Иракски Кюрдистан е на посещение в България през тази седмица. Делегацията посети градовете Пловдив, Хасково и София.

Българската търговско-промишлена палата организира една от срещите в столицата, заедно с бизнес разговори с български фирми. Делегацията е в страната по покана на Хасковската търговско-промишлена палата.

Откривайки събитието, главният секретар на БТПП Васил Тодоров подчерта, че отношенията на БТПП с ТПП на гр. Ербил, Кюрдистанската ТПП, както и със Съюза на вносителите и износителите на Иракски Кюрдистан са вече с традиционен характер и датират от 2011 г.

Васил Тодоров напомни, че преди две седмици БТПП бе домакин на българо-иракски бизнес форум, подготвен заедно с Търговската палата на Багдад. По време на форума бе подписан меморандум за разбирателство, който предвижда подновяване и засилване на сътрудничеството между търговските палати от двете страни с цел подпомагане на бизнес сътрудничеството.

Изявен е интерес от българска страна към търговия и инвестиционни дейности с партньори от Иракски Кюрдистан в областите: търговия, строителство, нефтена промишленост, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство, индустриално оборудване и др., каза още Тодоров.

Ръководителят на иракската делегация Атта Мохамед Ноори, заместник-председател на Съюза на вносителите и износителите на Иракски Кюрдистан, представи икономическия потенциал на своя регион. Той сподели, че в източните страни потребителите са сигурни в качеството на българските стоки и за това търсят такива за пазара на Иракски Кюрдистан. Фирмите в делегацията представляваха бизнеса от градовете Карук и Духок.

След официалното откриване на форума бяха проведени множество разговори между компании от двете страни в областите:  селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, информационни технологии, машиностроене, търговия, козметика, минерални води и др.

Сътрудничеството с Посолството на Република Ирак в София и с офиса на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Ербил допълнително подпомага взаимодействието между фирмите и институциите от двете страни.


26.09.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад