Назад

Нова изложба в БТПП на мариниста Иво Узунов







В Мраморното фоайе на БТПП бе открита изложба на художника-маринист от гр. Варна Иво Узунов, която бе организирана по инициатива на Съвета по иновации при БТПП.

Изложбата бе открита от г-н Тодор Табаков, Зам. председател на БТПП, а приветствие от името на Съвета бе направено от г-н Йосиф Аврамов, член на УС на БТПП.

Художникът бе представен на публиката от Николай Атанасов, изкуствовед. Маестрото е пренесъл живите морски вълни и усещането на морския бриз с пръскащите капки от платната в експозицията си от 25 картини.

Няколко от платната на автора ни приземяват в прекрасните български села и въпреки професионалното им пресъздаване, морето преобладава. "Живеем в един голям пейзаж, наречен България", каза преди време в интервю за БТА художникът. Но от целия пъстър пейзаж най-много го привличат вълните на бурното и неспокойно море. "Светлината, слънцето, шумът на дърветата, вятърът, диалогът с морето - всичко това са една малка част от моята Муза“, разказа маестрото.
"Защо вълните ли, защото те са олицетворение на живота, на движението, на борбата за този живот. Водата е живот, а нейното бурно изображение допринася още повече за възприятието на живота в движение, а не в застой. Не ми е интересно да рисувам спокойното море, въпреки че и то фигурира на някои от платната. Изключително ме вдъхновяват вълните, морската стихия - тя е истинското движение, бурното движение на нашия живот", сподели Иво Узунов.

Иво Узунов е роден в град Балчик, но работи и живее в град Варна. Връзката му с морето, както самият той споделя съществува откакто е проходил. В творческата си биография, Иво Узунов е реализирал множество изложби в галерии, арт-пространства и по време на пленери, провеждани из цяла България.

Негови картини са собственост на колекционери-маринисти, ценители, частни и държавни галерии в България, Австрия, Канада, Румъния, Русия, Полша и др.

 


26.09.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад