Назад

Конференция в Посолството на Китайската народна република в СофияПредставители на Българската търговско-промишлена палата пръстваха на Конференция в Посолството на Китайската народна република в София под мотото „Да скъсим дистанцията между китайския и българския народ, да постигнем взаимно разбиране“.

Събитието протече под знака на честването на 70-годишния юбилей от признаване на Китайската народна република от Република България и имаше за цел представяне на резултатите от посещението на експерти от  Палатата в Китай, както и обсъждане на бъдещо сътрудничество

Конференцията бе открита от търговския съветник  Уанг Ксуекун, който отбеляза, че между двете държави вече има ново ниво на партньорство – стратегическо партньорство,  което е доказателство за стабилното развитие на отношенията през годините.

Г-н Уанг акцентира на принципите за споделеност и съпричасност, които трябва да се следват от народите на двете държави.

По време на конференцията бяха обсъдени напредъка на културния и научния обмен, образованието и търговията. На конференцията присъстваха както експерти от БТПП, така и представители на държавната администрация (Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията), представители на научната общност и образованието (НБУ, УНСС), културата и бизнеса, всички обединени от обща кауза „Използване на моста на приятелството между Република България и Народна Република Китай“.

Присъстващите споделиха своите впечатления от посещенията си в Китай, разнообразни преживявания и емоции, представиха различни гледни точки, направиха полезни предложения.

В тази връзка културният съветник на Посолството -  Гуан Ксин, разказа притча за слона и слепците. Както всеки от слепците е опознал различна част от тялото на това животно, но в крайна сметка всички са се докоснали до един и същи слон, така и присъстващите са се сблъскали с Китай, но всеки го е възприел по различен начин.

Това, което можем да направим, е да споделяме опита, който сме натрупали при посещенията си, с други хора, посетили по други поводи други части от тази необятна държава. Можем също и да търсим начини да я опознаем и да разширим погледа си отвъд познатото и навътре към себе си.

Търговският съветник , както и представители на екипа на Посолството, поздравиха участниците в конференцията и споделиха, че подобни инициативи водят до развитие на двустранното сътрудничество, както и че ще продължат със  серия от подобни събития, които са изключително взаимополезни и определят позитивната насоката на бъдещето развитие на взаимоотношенията.


25.09.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад