Назад

БТПП укрепва сътрудничеството си с партньори от Република Корея









Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, като член на делегацията, придружаваща премиера Бойко Борисов в Република Корея, се срещна днес в Сеул със Сон Киунг-шик, председател на Корейската федерация на предприятията. Обсъдена бе ролята на работодателските организации   в подкрепа на партньорските връзки между фирмите и работната сила, изграждайки силна икономическа конкурентоспособност на национално ниво, стабилизиране на индустриалните отношения и създаване на повече работни места.

Цветан Симеонов представи основните характеристики на българската икономика и възможностите за инвестиции, конкретни успехи на икономически сектори.

Председателят на БТПП проведе среща и с Деого Сео, изпълнителен директор на GS1 Kорея.

Цветан Симеонов участва  в Българо-корейски бизнес форум в Сеул, организиран от Корейската търговско-промишлена палата – партньор на БТПП.

При откриването на форума зам.-председателят на Корейската палата Ким Юн-донг очерта двустранните икономическите отношения. Обърна особено внимание на постиженията на страната ни в ИТ-сектора и амбицията й  да бъде ИТ-хъб на Балканите.

Стокообменът между България и Република Корея бележи 48% ръст за 2018 г. и достига 286.6 млн. щ.д. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред форума. Той изтъкна, че страната ни е готова да разшири подкрепата си за бъдещи корейски проекти у нас, особено в областта на автомобилостроенето, електрониката и електрооборудването, високотехнологичните и иновационни производства. „България се ангажира да развива иновативни производства с висока добавена стойност. Икономическата ни политика е фокусирана върху разширяването на различни сектори като информационни и комуникационни технологии, екологични технологии и иновации“, допълни той.

Във форума участваха над 50 представители на корейски и български фирми от водещи сектори, както  представители на научните среди от двете държави.

В рамките на форума бяха подписани седем двустранни меморандума за икономическо сътрудничество.

 


26.09.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад