Назад

„Пермадизайн” – тема на „Клуб на дизайнера”

Събитието бе организирано от АИДБ, пряк член на БТПП


„Пермадизайн” бе темата на „Клуб на дизайнера” през август, организиран ежемесечно от Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ), пряк член на БТПП. Председателят на Палатата Цветан Симеонов бе сред гостите на събитието.

Събитието се проведе в Walltopia (Sofia Tech Park).

Като домакин арх. Васил Шарланов – главен проектант на сградата на Walltopia и интериорен дизайнер на катерачни стени, влезе в ролята на гид на гостите на „Клуб на дизайнера” като ги разведе из сградата, съчетаваща офис помещения и пространства за спорт и отдих. В сградата са внедрени редица енергоспестяващи практики и съоражения, сред които иновативна климатична инсталация и зелен покрив.

Темата за пермакултурата и в частност озеленяването на сгради и интериори бе коментирана от различни гледни точки. В дискусията участваха пермакултурни дизайнери, ландшафтни архитекти, интериорни дизайнери, еколог.

За пермакултурата като наука, философия и практика говориха Томи и Диана Мислиеви, които, откъсвайки се от модела на живот, който налага големият град, създават сдружение за природосъобразен начин на живот „Фито Апи Мед”. Една от целите на сдружението е именно популяризиране на пермакултурата в България.

Своя опит в реализирането на пермакултурни проекти сподели и Маргарита Димитрова, която живее и работи в Турция. В областта Денизли в южната ни съседка тя реализира своите знания, придобити от успешно завършения през 2012 година курс за пермакултурен дизайн в The Permaculture Research Institute. В„Чифтлик Маргарита“ българката отглежда 10 хиляди вида растения и провежда обучение и практика. Тази година  прави първа стъпка в преместването на проекта си в  родното си място - село Тенево, Ямболско.

Възможностите за по-зелена, а от там по-здравословна и по-красива среда представиха другите учасници в дискусията.

Ландшафтен архитект Камен Попов и архитект Симона Гергова представиха вертикалните градини на Мистър Грийн ЕООД. Какви са техните предимства: спомагат за по-чист въздух, подобряват влажността, шумоизолират и, разбира се, внасят естетика. Освен всичко това, според тях вертикалните градини могат да допринесат изключително за градското земеделие. Теза, която арх. Гергова базира на проучванията си по повод дисертацията, по която работи, и която обаче срещна съмненията на пермадизайнерите.

Използването на естествени материали е засилваща се тенденция в интериорите. Иван Боров, основател и управител на студио за интериорен дизайн 3Dea, я онагледи с реализирани от студиото интериори, в които присъства естественият скандинаски мъх – един актуален прoдукт с безспорни естетически качества и лесен за поддържане. В проектите на 3Dea Design Studio се залага на стилен и функционален дизайн, който кореспондира със спецификите на средата и хората, за които се създава. Използват се естествени материали с тяхната неподправена красота и усет към детайла.

Други решения за интериорно озеленяване предложиха от РБ Грийн. Инж. Костадин Костадинов представи изграждането на системи за живи стени и картини за по-здравословна среда на живот чрез продуктите на холандската фирма Mobilane, чийто официален представител е РБ Грийн. Компанията е официален представител също на американската фирма Rain Bird, с които дава цялостни решения в областта на поливни системи, както и на германската фирма Polytan при изграждането на изкуствените тревни покрития и спортни настилки.

Според Рашид Рашид, консултант по управлението и опазването на околната среда в процеса по създаване на Визия за Софияот, част от споделените практики са реално приложими, други – все още само пожелателни.

 


30.08.2018 г.
Назад