Назад

Нов ръководител на СТИВ в Подгорица, Черна гора



Председателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна с Богомил Богданов, нов ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Подгорица, Черна гора. Богданов ще възстанови дейността на търговската служба към посолството ни в Черна гора, а същевременно ще бъде акредитиран и за Босна и Херцеговина.

Цветан Симеонов изтъкна, че е добре да се активизира дейността в тези страни, защото икономическото сътрудничество е на неприемливо ниско ниво. Той изтъкна възможностите на Единния търговски регистър на Палатата, който предлага информация на български и английски език за повече от 53 000 фирми и бизнес организации в България. Освен това, той представи дейностите на БТПП по отношение на бизнес консултации, информация за годишните счетоводни отчети на над 6 500 фирми, събирани вече 15 години, търговски арбитраж, актуална информация за икономическото развитие на България и организираните изложения и панаири в цялата страна.

Богомил Богданов представи основните приоритети на своята мисия, сред които са увеличаване на стокообмена на България с Черна гора и Босна и Херцеговина, задълбочаване на сътрудничеството в област енергетика, туризъм, хранително-вкусова промишленост, услуги и др.

При интерес за контакт със СТИВ Подгорица, можете да използвате ел. поща: b.bogdanov@mi.government.bg.

При необходимост от допълнително съдействие: БТПП, Дирекция Международно сътрудничество и международни организации, ел. поща: interdpt@bcci.bg, тел.: 02 8117 489.

-----------------

По информация от Министерството на икономиката Черна гора е търговски партньор, с който България има малък стокообмен и сравнително слабо развити връзки в търговско-икономическата област. Между двете страни съществуват все още недобре използвани възможности за разширяване на бизнес контактите в хранително-вкусовата, металургичната, текстилната и мебелната промишленост.

Двустранният стокообмен между България и Черна гора възлиза на 17,68 млрд. евро през 2017 г., като отбелязва ръст от 17,7% спрямо предходната година. Търговското салдо е положително за нашата страна в размер на 11,1 млн. евро.

Официалната статистика за стокообмена с Босна и Херцеговина се води от началото на 1996 г. като търговията се развива в съответствие с условията на създадената от Дейтънското споразумение нова федеративна държава. През 2017 г. двустранната търговия е 107,468 млн. евро. Търговското салдо е положително за България и възлиза на 28,15 млн. евро.

 

 


28.08.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад