Назад

БТПП: 50% от фирмите искат да отпадне защитата при уволнение за хората с увреждания

19 на сто от фирмите са наели човек с увреждане през последните 3 години


Повече от половината фирми у нас искат да отпадне защитата при уволнение за хората с увреждания.  
Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата, поръчано от bTV.

С анкетата може да се запознаете ТУК.

Репортажът от Централн емисия "Новини" ТУК.

Допитването до бизнеса е на тема: "Как повече хора с увреждания да се включат като работещи?".

Проучването е любопитно, особено на фона на предложенията на държавата да се въведат квоти за наемане на хора с трайни увреждания, а когато не се изпълнят, да следват санкции.

19 на сто от фирмите са наели човек с увреждане през последните 3 години, сочат данните.
77 на сто - не са наели такъв човек.

Причините - не е имало такъв кандидат, естеството на работа не позволява, и на трето място - заради защитата, която имат срещу уволнение.

Повече от половината фирми, участвали в допитването, са поискали именно отпадане на тази защита като стимул за бизнеса да наема повече хора с трайни увреждания.

От миналата година Мариана от Бяла Слатина работи в производство на перилни, почистващи и козметични продукти. Преди това е била без работа в продължение на 5 години. Фирмата, в която сега работи Мариана е специализирана за хора с увреждания, т.е. поне 30 на сто от персонала са с увреждания.

Шефът й казва, че масово не се спазва законът за обществените поръчки и такива, които трябва да са запазени за предприятия като неготово, се оказват недостъпни.

Красимир Кънев, пълномощник на управителя на фирмата, коментира, че няма достатъчно ангажираност за хората и се налага да ги пускат в неплатен отпуск. Работодателят апелира за по-строг контрол и за по-големи данъчни и осигурителни облекчения.

35% от фирмите искат по-голяма подкрепа за  адаптиране на работните места,  45 на сто - за допълнително обучение и квалификация, а най-много - 52 на сто - искат да отпадне защитата срещу уволнение. Сега човек с увреждане може да бъде отстранен, ако инспекцията по труда го разреши.

Цветан Симеонов, от Българската търговско-промишлена палата, обясни, че "ако има хора, които не изкарват заплатите си в предприятието, а се ползват със защита при уволнение, това би влошило техните пазарни резултати".

Повечето фирми, участвали в допитването, разчитат на собствени средства, за наемането на хора с увреждаия.

За последните 3 години едва 17 на сто са използвали програми за субсидирана  заетост, по които са наели по 1 човек.

Такава е гледната точка на бизнеса. Отговорът на държавата ще видим в новия закон за хората с увреждания, който се очаква да бъде публикуван за обсъждане през идната седмица. От социалното министерството лаконично казват, че в него са записани насърчителни мерки за бизнеса - субсидии, данъчни преференции, икономически стимули и облекчения.

 


27.08.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад