Назад

БТПП: Облагането с мита на американски стоки няма да се отрази пряко на икономиката ни



Облагането с мита на вносната американска продукция ще влоши търговското ни салдо, но няма да се отрази пряко на икономиката, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов за „По света и у нас“. Основно ще бъдат засегнати нефтопреработвателната, химическата и IT индустрията, които разчитат предимно на внос от САЩ. Преди да влязат в сила новите митнически ограничения България се оказва по-активния играч в двустранните икономически отношения със Съединените щати.

Според данни на БТПП стокообменът между България и САЩ възлиза на 650 млн. щатски долара, от които 390 млн. се падат на износа, а 300 млн. на вноса.

Цветан Симеонов: „За БТПП това развитие на събитията е неблагоприятно. Стокооборотът от 650 млн. обаче не е реалния стокооборот, защото много от стоките минават опосредено през други страни и търговци. Отрасли като химия, електроника и електротехника, хардуер, които традиционно използват суровини и материали от САЩ, първи ще почувстват затруднения. Ще поскъпнат и готови стоки като американски джинсови облекла, гримове, пури, уиски.“

Според Палатата, обаче поскъпването на някои стоки и индустрии няма да наруши бизнес климата у нас. От това, което е наложено като мерки, българската икономика едва ли ще бъде пряко засегната. "Разчитаме, че тази политика ще спре дотук, за да няма ескалация.", заяви Симеонов. Един от основните структуроопределящи отрасли у нас - машиностроенето - няма да пострада от новите мита, тъй като не разчита на американска стомана. В експортно отношение продуктите от този сектор са насочени предимно към европейските пазари. Палатата се надява митническата война да не се отрази и върху преките американски инвестиции у нас, които са предимно в енергетиката, автомобилната, хранително-вкусовата промишленост и в аутсорсинга. Данните на БТПП сочат, че САЩ са на 9-то място по инвестиции у нас. От 1996 г. досега САЩ са вложили у нас милиард и 69 млн. долара.

 


04.06.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад