Назад

Българските работодатели представиха доклада си по време на 107-та сесия на МКТ

Мирослава Маркова, главен експерт "Международно сътрудничество и международни организации", БТПП, представи доклада от името на Асоциацията на организациите на българските работодатели по време на 107-та сесия на Международната конференция на труда. Основен акцент по време на изказването бе темата на доклада на Генералния Директор на МОТ -Гай Райдър, относно равенството между половете. Маркова сподели, че българските работодатели подкрепят и допринасят за равенството между половете. Отбелязаха факта, че България се е изкачила 10 позиции през 2017 г. и заема 15 - то място според Индекса за равенство между половете на ниво ЕС и първо място в ЕС по брой заети жени в ИТ индустрията.

В ограниченото време за изказване бяха представени  и приоритетите на българските работодатели, сред които ускорено въвеждане на е-правителство, ускоряване на реформите в образованието, здравеопазването и трудовото законодателство.Докладът на българските работодатели може да откриете тук.

Програмата на МКТ за деня продължи със среща на европейските работодатели. Основен акцент е представянето на дневния ред на предстоящата Европейска среща на МОР, която тази година ще се проведе в периода 13-15 септември 2018 в Рига, Латвия. Приветствие отправиха и представителите на Конфиндустрия, които възстановиха членството си в МОР.

Утрешното заседание на МКТ ще се проведе в присъствието на Н. Пр. Хуан Мануел Сантос Калдерон, президент на Колумбия, който ще произнесе реч.

Тази година Международната конференция на труда – наричина още Световен парламент на труда, се провежда в периода 28 май - 8 юни 2018 г. Повече от 5700 делегати от правителствата, работодателите и работниците от 187 държави-членки на Международната организация на труда (МОТ) ще обсъдят някои от най-належащите проблеми, пред които е изправен светът на труда.


31.05.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад