Назад

Експерти от Италия и България обсъдиха практики и модели в областта на на благосъстоянието и социалното подпомагане







Темата за благосъстоянието бе във фокуса на международна конференция, организирана от Българската търговско-промишлена палата, Италианската търговска камара в България и Конфиндустрия България, със съдействието на Посолството на Италия в София.

Събитието постигна своята основна цел - разглеждане на различни практики в областта на благосъстоянието, социалното подпомагане и корпоративната социална отговорност - както от публичния, така и от частния сектор и акцент върху приложението им в реалността.

Красимир Дачев, заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата, откри конференцията и подчерта, че Палатата работи вече 128 години за благосъстоянието на българските компании. Благосъстоянието има различни прояви, но търговската палата се концентрира върху социално-икономическата му страна – какво е нивото на удовлетворение, получавано от връзките с околните и с общностите. От първостепенна важност за неговото постигане са степента на задоволяване на нуждите и потребностите на хората, равнището на справедливост при разпределението на дохода и богатството, на социалната отговорност и социалната обвързаност и др.

В икономиката благосъстоянието се разглежда като характеристика на икономическата система или способността й да генерира общо благо за индивидите. „БВП на глава на населението е показател, който представя благосъстоянието в една страна. За България той е 24 252 лв. за 2022 г., а това е близо 3 пъти по-малко от БВП в Италия. Страната е сред водещите търговско-икономически партньори на България. Взаимодействието е много тясно и обменът на добри практики е нормално развитие на отношенията, в рамките на конференцията“, каза Дачев.

Зам.-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов потвърди при откриването на събитието, че Министерството на икономиката и индустрията ще продължи да подкрепя българските предприятия с различни мерки за подобряване на тяхното благосъстояние. Благодарение на тях фирмите ще могат да въведат дигитални технологии в производствените процеси, да подобрят ресурсната си ефективност, екологичните си показатели и да възприемат производството и дистрибуцията на зелени продукти.

По време на конференцията Павлов припомни публичната подкрепа, насочена към бизнеса, за преодоляване на последствията от ковид пандемията. „Бяха предприети редица мерки, сред които предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за малки и средни предприятия и подкрепа чрез финансови инструменти“, каза Павлов.

Той допълни, че са били предприети мерки и за овладяване на инфлацията и изрази надежда, че всичко това ще допринесе за повишаване на благосъстоянието както на компаниите, така и на гражданите в България.

На форума присъстваха и посланикът на Италия Н. Пр. Джузепина Дзара, председателят на Италианската търговска камара в България Алесандро Джеретто и  председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторелли.

Сред темите на целодневната конференция бяха: какво е благосъстояние и какви са неговите перспективите, благосъстоянието като двигател на едно ново предприемачество, възможна синергия между общественото и частното благосъстояние, благосъстоянието като отговор на нови социални проблеми, решения за социални политики по време на пандемия, криза и устойчивост.

На събитието бяха представени добри италиански и български практики за устойчиви бизнес модели: Dal Ben Spa, водеща компания в областта на корпоративното благосъстояние в Италия, с награда Welfare Index SME 2022, Kuminiano Fruit, БРАИТ, Фантастико, Дженерали България, Олимп Предпазни Екипировки.

 

 


27.10.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад