Назад

Делегация от Ирак посети БТПП

Бизнес форум и двустранни срещи с компании от Мосул – водещ град в икономиката на Северен Ирак








Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията за развитие на индустрията и търговията на бизнесмени от Ниневия, Ирак проведоха бизнес форум с участието на компании от двете страни.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства дългоочакваната делегация, която включваше компании, активни в сектори с перспективи за разширяване на двустранната търговия и съвместно производство.

Членовете на делегацията от Ирак представляваха следните сектори: търговия и внос/износ на различни индустриални и селскостопански материали; внос на мебели; внос и продажба на мъжка мода; внос и продажба на дамски дрехи и козметика; продажба на едро и внос на дрехи и обувки; строителство; внос и продажба на земеделска техника; производство на пластмасови тръби.

Симеонов посочи, че търговските палати от региона на Северен Ирак са дългогодишни партньори на БТПП и регулярно се провеждат работни срещи с цел намиране на повече възможности за търговско и инвестиционно взаимодействие.

От българска страна участие в събитието взеха представители на регионални търговски палати, Съвета по инвестиции при БТПП, водещи експерти в търговията с арабските страни, български компании производители и търговци.

Ръководителят на иракската делегация Хазим Кублан представи компаниите от Мосул – водещ град в икономиката на Северен Ирак. Той подчерта, че има голям потенциал за развитие на сътрудничество и в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата и леката промишленост, строителството и др. „Подсигуряването на логистичната свързаност между Ирак и България със завършването на новия път от Ирак до Турция към Европа ще даде възможност за разширяване и на търговията. Този път е част от Пътя на коприната и ще включва както сухоземна транспортна линия, така и газов и петролопровод“, каза Кублан.

В рамките на форума бе представена икономическата и инвестиционна среда в България от Юлиян Балчев, главен секретар в Българската агенция за инвестиции. Проведоха се многобройни бизнес разговори на двустранна основа.

В Националната компания „Индустриални зони“ иракската делегация се запозна с условията, предлагани от специализираните икономически зони в нашата страна.

Събитието се осъществи с активното съдействие на ръководителя на Службата по търговско-икономически въпроси на България в гр. Ербил - Станислав Ноков.

 

 


18.10.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад