Назад

Голяма финансова конференция се състоя в София









Четвъртото издание на международната конференция „Финансова и инвестиционна подкрепа за МСП – Sofia International Money Expo“ (SIM EXPO 2023) се състоя на 10 и 11 октомври в Интер Експо Център – София. Тази година освен традиционните организатори – ИАНМСП, БТПП и Съвета за инвестиции при Палатата, като партньор се включи и Столична община.

Към основната цел на организаторите, да се повиши финансовата и инвестиционната култура на малките и средни предприятия чрез достъпна и полезна информация относно възможностите за развитие чрез ползването на различни инвестиционни инструменти, беше и тази - да се насърчи развитието на София като регионален финансов хъб на Балканите. Столицата има потенциала да бъде център с най-много възможности за успешно развитие на бизнеси, има условия за въвеждане на иновации и високи постижения.

Събитието откри Цветан Симеонов – председател на БТПП, а основен модератор бе Владимир Томов – председател на Съвета по инвестиции към БТПП.

Симеонов приветства участващите финансиращи институции, инвестиционни и гаранционни фондове и готовността им да представят своите продукти в подкрепа на бизнеса. Той призова малките и средните предприятия да се възползват от предлаганите финансови инструменти и продукти и допълни: "Идват времена, в които бизнесът трябва да действа бързо, за да компенсира изоставане през последните две години с ковида. България има много да наваксва, затова приканвам предприемачите добре да изготвят своите планове, но и да ги осъществяват по-бързо". 

Темите в дискусионните панели бяха разнообразни и полезни за участващите представители на бизнеса.  Подчертан интерес имаше към представените възможности за:

  • Финансиране на МСП по  Плана за възстановяване и устойчивост;
  • ОП „Конкурентоспособност и иновации в предприятията” 2021-2027г.;
  • ОП „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация” 2021-2027г.;
  • Финансова рамка на Програми за европейско трансгранично сътрудничество;
  • Дялово инвестиране, гаранционни и финансови инструменти в подкрепа на растежа на бизнеса;
  • Преки чуждестранни инвестиции и София като регионален  хъб;
  • Финансови и инвестиционни инструменти в подкрепа на проекти за зелена енергия и енергийна ефективност, социално и младежко предприемачество.

Активно участие във форума взеха зам.-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, зам.-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев, зам.-кметът по направление “Финанси и здравеопазване" Дончо Барбалов, представителят на Банка за развитие на Съвета на Европа Надежда Грошкова, ръководителят на представителството на Европейска инвестиционна банка за България Теодор Радонов, председателят на УС на Българската банка за развитие Илия Караниколов, финансови експерти и представители на медиите

Търговските представители към посолствата у нас на Румъния, Гърция и Турция представиха инвестиционната политика в своите страни. Те изказаха общото виждане, че икономиките на страните ни са силни заедно и само когато са взаимно полезни.

Един от основните изводи от конференцията е, че България се обособява като лидер в областта на рисковото дялово финансиране в Югоизточна Европа и тази нейна роля ще се засилва. 

Презентациите на лекторите в конференцията са достъпни ТУК

За допълнителна информация и контакт: М.Дамянова, БТПП-Център за фирмено обслужване, e-mail: m.damyanova@bcci.bg; Г.Димитрова, Съвет по инвестиции при БТПП, e-mail: g.dimitrova@bcci.bg

 


12.10.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад