Назад

България е сред десетте най-големи търговски партньори на Грузия





Веселин Вълканов, посланик на България в Грузия, посети БТПП и обсъди с председателя Цветан Симеонов възможностите за развитие на двустранните търговско-икономически отношения.

Симеонов запозна госта с резултатите от посещението си в Тбилиси във връзка с регионалната среща за Европа и Централна Азия на Международната организация на работодателите в края на септември т.г.

Посланик Вълканов информира за посещението на министъра на външните работи на Грузия Илия Дарчиашвили в България и постигнатите договорености на двустранно ниво, както и на многостранна база, във връзка с решението на Европейския съвет от месец юни 2022 г., с което бе предоставена европейска перспектива на Грузия.

Отбелязано бе, че двустранният стокообмен с Грузия в последните години се развива интензивно. България е сред десетте най-големи търговски партньори на Грузия и има потенциал за увеличаване на икономическото и търговското сътрудничество между двете държави.  Посланик Вълканов заяви готовност за съдействие на българския бизнес, като  сподели, че е необходима по-голяма активност и представянето на конкретни идеи и проекти.

Като потенциални сфери на двустранно сътрудничество бяха очертани транспорт и свързаност. Постави се акцент върху необходимостта държавните и частни институции да обединят усилия във връзка с откриването на нови трасета към Азия. В тази връзка бе информирано и за предстоящия 4-ти форум „Пътят на коприната - Тбилиси“, под надслов „Свързани днес, устойчиви утре“, който ще се проведе в Тбилиси на 26-27 октомври 2023 г. Форумът се организира под патронажа на министър-председателя на Грузия Иракли Гарибашвили.

 


16.10.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад