Назад

Експерти относно приложението на стандартите GS1 в хранителния сектор: ефективност, прозрачност, устойчивост





На 11 октомври се проведе хибридна конференция на тема „Приложение на стандартите GS1 в хранителния сектор. Ефективност, прозрачност, устойчивост”, организирана от Сдружение GS1 България с международно участие.

Всяка година GS1 България организира тематични конференции с цел да запознае общността с новите тенденции от прилагане на стандартите GS1, както и да даде възможност за представяне на реални примери за добри практики. Изборът на тазгодишната тема падна върху символите, кодиращи повече данни (GS1 DataMatrix, GS1 DataBar, GS1 128/EAN-128), с оглед актуалността им, все по-мащабното използване и неизменните ползи за бизнеса.

Цветан Симеонов, председател на УС на GS1 България и председател на УС на Българска търговска промишлена палата, откри конференцията. Той отбеляза нарастващите изисквания към фирмите, предлагащи стоки, свързани с наличието на достатъчно информация за продуктите. Симеонов подчерта необходимостта фирмите да бъдат наясно с изискванията на Европейския съюз и напомни, че Сдружението организира редовно обучения по актуални теми.

С презентации как идентификацията, данните и баркодовете създават добавена стойност за фирмите, а използването на символите за кодиране на допълнителни данни представляват преход към по-високо ниво от прилагане на стандартите се включиха Елена Томанович, гл. директор за ангажиране на индустрията и Стивън Кеди, гл. директор AIDC от Глобалния офис на GS1. Международното участие бе допълнено от представител на GS1 Белгия - Никола Резие, който разказа за опита на търговската верига Colruyt, оперираща в Белгия, Люксембург и Франция, с въвеждането и употребата на символи за кодиране на повече данни.

От българска страна, Велин Кърчев, гл. експерт в GS1 България, онагледи преминаването от локално кодиране към използването на стандартен баркод. Доставчикът на софтуерни решения, в лицето на Георги Филчев, управител на CSB-System България, представи интегриране на стандартите и ролята им за улесняване на работата за постигане на проследимост.

Във втория панел на конференцията гледната точка на търговските вериги представи Стилян Колев, ръководител на отдел „Управление на веригата на доставки“ от МЕТРО Кеш енд Кери България ЕООД, с презентация на темата за партидно базирана проследимост в рамките на компанията. Големите български производители Белла България и Макро Кор, чрез представителите си - Даниела Щилянова, администратор база данни, и Калоян Илиев, ИТ специалист, допълниха ползите от използване на символи, кодиращи допълнителна информация в ежедневната работа, и подчертаха значителните облекчения в следствие от въвеждането, без да пренебрегват трудностите в процеса.

Можете да гледате запис на конференцията в YouTube канала на GS1 България тук.

Прочетете повече относно Кодиране на допълнителни данни в GS1 баркод символи за сканиране на каса тук.

За повече информация: GS1 България, тел.: 02/8117 439 / 611.

 


13.10.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад