Назад

Продължава посещението на делегация на БТПП в гр. Осло, Норвегия





През втория ден от работната визита делегатите на БТПП и КТ Подкрепа бяха посрещнати от Н.Пр.г-жа Десислава Иванова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Норвегия. Срещата се проведе в резиденцията на Посолството на България в гр.Осло и бяха обсъдени търговско-икономическите отношения между двете държави, способи за привличане на норвежки инвестиции в България и инициативи за развитие на двустранните връзки.

Визитата за обмяна на добри практики продължи с посещение на норвежката компания NORILIA, която е внедрила кръгов модел на производство и цели устойчиво развитие на земеделието и агроиндустрията. Създадена е през 2000г. като дъщерно дружество на Nortura – кооперация на норвежките фермери. Понастоящем служителите на фирмата са 50, а оборотът й за изминалата година е 500 млн. норвежки крони,  70% от който е формиран от износ. Norilia e специализирана в използване на биомаса от субпродукти, генерирани в процеса на производство на месо и яйца. Една от основните дейности на компанията е разработване на висококачествени хидролизирани протеини, на база на субпродукти, които намират приложение при производство на различни храни, напитки и хранителни добавки. Презентация тук.

Посещението в компанията повдигна сред участниците дискусионни въпроси относно постигането на целите, заложени в Зелената сделка, както и възможността за прилагане на кръгови модели на производство в България, базирани на норвежкия опит. 

 


04.10.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад