Назад

Цветан Симеонов: Българската икономика и граждани трябва да бъдат обезпечени в дългосрочен план с енергия в достатъчно количество и на прилични цени







Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов бе гост говорител на Първия международен форум „Енергийно развитие: Европейски модели, местно приложение“ по покана на Сдружение „Соларна Академия“ и М3 Comminications.

Симеонов подкрепи идеите на форума, като заяви, че гражданите и компаниите трябва да бъдат информирани отрано, за да може преходът към алтернативни източници на енергия да бъде плавен и да бъдат избегнати социално-икономически трусове.

По негови думи у нас стимулите на пазарната икономика за въведжане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) не се използват достатъчно добре или ако се използват това става по неподходящ начин.

Симеонов посочи, че не трябва мнението на експертите в областта на ВЕИ да бъде заглушавано при планиране на развитието на алтернативни и екологични източници на енергия.

Цветан Симеонов заяви, че присъства на настоящия форум в качеството си на председател на работодателска организация, имаща мисия да търси и намира балансирани решения за осигуряване на алтернативни енергоизточници за българската икономика и граждани в унисон с европейските изисквания, но и съобразени с родната действителност.

Симеонов подчерта, че българската икономика и граждани трябва да бъдат обезпечени в дългосрочен план с енергия в достатъчно количество и на прилични цени. Също така добави, че на гражданите работещи в предприятия осигуряващи енергия от невъзобновяеми източници трябва да бъдат представени реални и работещи алтернативи за създаване на работни места в съответните региони.

 

 


04.10.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад