Назад

Съюзът на арабските камари проучва възможностите България да се превърне в логистичен хъб за страните от Арабската лига





Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов проведе среща с генералния секретар на Съюза на арабските камари Халед Ханафи. В срещата взеха участие представители на Посолството на Египет в нашата страна и представители на египетска компания, работеща в България.

Срещата е продължение на виртуален бизнес форум, организиран от БТПП, Посолството на Египет в София и с участието на партньорски организации от Египет в края на 2022 г.

Симеонов представи активните отношения на българския бизнес с партньори – компании и бизнес организации от страните от Арабския свят. Той сподели, че от края на 2020 г. съществува Асоциация на българо-арабските камари, с чието съдействие вече са организирани няколко бизнес посещения и форуми с партньри от Ливан, Катар и Саудитска Арабия.

Ханафи разясни, че Съюзът на арабските камари като най-голямата бизнес организация на държавите от Арабската лига проучва възможностите България да се превърне в логистичен хъб за внос и износ към Европейския съюз. Той вече е посетил пристанище Бургас и е провел серия от срещи с бизнес организации и институции.

Съюзът на арабските камари подготвя серия от събития, с които да популяризира възможностите за инвестиции и общи проекти. Българската търговско-промишлена палата, както и регионалните търговски палати в Бургас и Варна са заявили своята подкрепа и съдействие за осъществяването им.

Бе отправена покана към български компании за участие в Международен форум за хранителни продукти в Мароко през септември тази година, който се организира под тяхна егида.

Съюзът на арабските камари е най-голямата независима, регионална, неправителствена организация, в която са представени търговските камари на 22 страни от Лигата на арабските държави, както и редица съвместни действащи двустранни камари и бизнес съвети между посочените страни и техни външни партньори. Организацията работи за укрепване на инвестициите, икономическото сътрудничество и търговията между страните от Близкия изток и Северна Африка, както и за разширяване на контактите с други региони. Основен приоритет на Съюза е стимулиране на дейността на частния сектор и интернационализацията на фирмите и предприятията на членовете му и техни потенциални външни партньори.

Следете ни и във: FacebookLinkedinTwitterInstagramYou Tube


18.05.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад