Назад

БТПП - домакин на българо-египетски бизнес форум

БТПП бе домакин на Българо – египпетски бизнес форум. Събитието се проведе съвместно с Посолството на Египет в София и с участието на партньорски организации от Египет.

Форумът бе официално открит от Цветан Симеонов, председател на БТПП, който акцентира върху доброто сътрудничество на Палатата с партньори от Египет. Той изрази благодарност към Посолството на Египет в София и определи бизнес форума като първа стъпка за активизиране на двустранните търговско-икономически отношения след пандемията.

Председателят на БТПП сподели, че са необходими активни действия от страна на бизнеса и институциите за възстановяване. „Наша задача е да предоставим на бизнеса надеждна информация, за да може фирмите да започнат разговори помежду си, сътрудничество, а защо не и съвместни инвестиции“ отбеляза още той. Симеонов сподели, че макроинкомическата обстановка в България остава стабилна, като очакванията за бъдещето са оптимистични.

Н. Пр. Халид Ибрахим Емара, посланик на Египет в София, направи обзор на двустранните отношения и стокообмена между България и Египет през последните години, акцентирайки върху геостратегическата позция на двете страни – Египет – като вход към Африка, а България – като вход към ЕС и Балканите. Бе поставен фокус върху водещите сектори в икономиката на страната, сред които възобновяемата енергия, фармация, производство на мебели и др. Посланикът представи делегацията и програмата им, която продължава със срещи в София и бизнес форум във Варна на 2 декември 2022г.

Форумът продължи с презентация на бизнес климата в двете страни. Христо Етрополски от Българска агенция за инвестии запозна гостите с икономическия и инвестиционен климат в България, акцентирайки върху макроикономическите индикатори  на  България, данъчната система и водещите икономически сектори.

Н.Пр. Д-р Халед Ханафи, главен секретар на Съвета на арабските палати, сподели, че България и арабските страни имат богата историческа основа, но съществува все още неизползван потенциал в търговско-икономическите отношения. Той акцентира върху необходимостта от изграждане на стратегически съюз между страните и сътрудничество в посока енергетика, високи технологии, изграждането на хъбове и др.

Д-р Алаа Езз, главен секретар на Федерацията на египетските търговски палати, представи водещи сектори в икономиката на Египет, сред които възобновяеми енергийни източници, аквакултури и рибарство, доставки на природен газ и др.

Представители на Агенцията за инвестиции на Египет допълниха информацията за инвестиционния климат в страната, а на Министерство на туризма представиха възможностите за културен и религиозен туризъм в региона.

След официалната част и презентациите последва представяне на египетските фирми и двустранни разговори с участниците от българска страна.

 


30.11.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад