Назад

БТПП и ТПП на Южна Африка подписаха меморандум за сътрудничество









По време на бизнес форум, проведен в Претория днес, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и неговият партньор - Мто Ксулу, председател на Южноафриканската търговско-промишлена палата, подписаха документ, който ще подпомогне сътрудничеството между бизнес организациите и компаниите от двете страни.

Симеонов заяви, че до сега взаимните контакти в търговско-икономическата сфера между двете страни се конкретизират предимно в проучване на пазарните възможности, обмен на икономическа информация, делови и бизнес посещения на представители на български и южноафрикански фирми, но търговските палати са готови да задълбочат формите на сътрудничество. Българският износ за Република Южна Африка през 2022 г. /225,1 млн.щ.д/ бележи увеличение от над 200%, което се дължи основно на големите количества слънчогледово олио; крафтхартии и крафткартони и автоматични машини за обработка на информацията изнесени от България. Същевременно значително е увеличен и вносът от РЮА у нас, достигайки 119.5 млн. щ.д.

Тези цифри показват възходяща тенденция във взаимната търговия през последните години, което говори за нарастващия интерес на деловите среди у нас и в РЮА от взаимноизгодно сътрудничество и партньорство.

Заместник министър-председателят на Р България Христо Алексиев участва в откриването на форума и заяви, че България приема Република Южна Африка като входна точка за останалата част от континента и сътрудничеството с РЮА е ключово заради стратегическата позиция. Той представи автомобилния сектор в България - с 11% дял в БВП, и сподели, че компаниите от България имат силен интерес за съвместно производство с партньори от Южна Арика.

Във форума участват представители на 31 български компании, браншови организации и над 40 водещи бизнес организации от РЮА.

Симеонов проведе разговор с Рекадо Андрюс, директор в Департамента по търговия и индустрия на Република Южна Африка, организатор на форума. Той се срещна и с Роберто Чекути, представител на Делегацията на ЕС в РЮА.

Осъществени са многобройни срещи между българските и южноафриканските компании, с интереси в областите: информационни технологии и иновации, финтех индустрия, машиностроене, енергетика, фармацевтична и отбранителна промишленост, селско стопанство и хранително-вкусова индустрия, включително с участието на представителя на БТПП в южноафриканската страна Антон Самсонов.

Форумът и срещите са част от програмата на делегацията, водена от президента на Република България, който е на посещение в Република Южна Африка.

 


12.05.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад