Назад

Стокообменът между България и Ирак белeжи ръст от 87%

БТПП подписа Меморандум за разбирателство с Ербилската търговско-промишлена палата
 

Българската търговско-промишлена палата посрещна компании от Ербилската търговско-промишлена палата и проведе бизнес форум и срещи с компании от гр. Ербил, Автономен иракски регион Кюрдистан, Северен Ирак.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства гостите като потвърди, че икономическите връзки между България и Ирак са активни и традиционни - както на ниво национални, така и между регионални търговски палати. Той спомена организираните в близкото минало посещения и срещи между фирми, със съдействието на Хасковската търговско-промишлена палата.

Стокообменът между България и Ирак за миналата година белeжи ръст от 87%. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова по време на откриването на форума в БТПП. По думите й стокообменът за 2022 г. възлиза на над 325 млн. щ.д. Тя коментира, че българският бизнес има траен интерес и търси различни варианти за увеличение на износа към иракския пазар. Затова българската държава поддържа Службата по търговско-икономически въпроси в гр. Ербил и работи активно за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни.

Пред участниците във форума зам.-икономическият министър представи България като дестинация за бизнес и инвестиции и подчерта ключови предимствата на страната ни – членството ни в ЕС, макроикономическата и финансова стабилност, и стратегическото ни географско положение.

Соран Азиз, зам.-председател на Ербилската търговско-промишлена палата, посочи, че между двете държави съществуват дългогодишни отношения и този форум е възможност те да бъдат развити, особено в секторите туризъм и земеделие. Съобщено бе, че в Ербил действа Закон за инвестициите за местния и чуждестранния бизнес и компаниите - инвеститори могат да бъдат освободени от данъци за период от 10 години.

По време на събитието бе подписан и Меморандум за разбирателство между двете търговски палати.

По време на събитието стана известно, че наскоро е подписан и документ за сътрудничество и обмен на студенти и между образователни институции от двете страни - Софийския университет и най-големия частен университет в Ирак Knowledge, със съдействието на Международна компания за развитие на туризъм и недвижими имоти ООД.

Програмата на делегацията от Ербилската търговско-промишлена палата продължава със срещи и посещения в български компании в София и страната.

Следете ни и във: FacebookLinkedinTwitterInstagramYou Tube


17.05.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад