Назад

Българската делегация в РЮА проведе поредица от срещи с компании и партньорски организации

Като особено перспективни сфери за сътрудничество бяха откроени машиностроенето и производството на автомобилни компоненти, земеделието и производството на храни, високите технологии, транспорта и туризма


 

Ръст от 200% на икономическия обмен между България и Република Южна Африка през 2022 г. беше обявен по време на бизнес форум в Претория с участието на над 30 български и 70 южноафрикански фирми. Събитието се проведе като част от програмата на официалната визита на президента Румен Радев в африканската страна. Поредицата от срещи на българските компании след форума очертаха засилен интерес към партньорство с РЮА. Като особено перспективни сфери бяха откроени машиностроенето и производството на автомобилни компоненти, земеделието и производството на храни, високите технологии, транспорта и туризма.

Два меморандума за сътрудничество бяха подписани в Претория – между БТПП  и Търговско-промишлената палата на Южна Африка, и между Хасковската търговско-промишлена палата и Африканската палата за бизнес мрежи.

Програмата на делегацията продължи с откриване на изложба „Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация.“

В последния ден от посещението делегацията участва в освещаването на първия български православен храм в Африка „Св.Иван Рилски“ в Мидранд, Йоханесбург. От 2009 г. в Мидранд има и българско неделно училище „Слънчо“, което президентът Радев е посетил.

Осъществи се среща между делегацията и Сдружението на българите в РЮА. Тя създаде допълнителна възможност за българските компании да се запознаят с позиционирането на бизнеса на българските мигранти в тази част на света и в неформзален порядък бяха набелязани много нови възможности, по които ще се работи в следващ период.

По информация от разговорите на председателя на Българската търговско-промишлена палата с партньорите от Южноафриканската търговско-промишлена палата е договорено в рамките на една година да се осъществи организирано посещение на южноафрикански компании в България. Българските фирми, които желаят да се включат в срещите и програмата на посещението, могат да заявят своя интерес на e-mail: interdpt@bcci.bg, БТПП, дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“.

 

 


15.05.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад