Назад

Бизнес делегация придружава президента Румен Радев в Република Южна Африка

БТПП и Южноафриканската търговско-промишлена палата ще подпишат Меморандум за сътрудничество


Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и фирми – членове на БТПП участват в бизнес делегацията, водена от президента на Република България, който ще посети Република Южна Африка на 12 и 13 май.

Освен официалните срещи на ниво президент, в Претория ще се състои бизнес форум, в който ще участват представители на 31 български компании, браншови организации и водещи бизнес организации от РЮА. Очаква се БТПП и Южноафриканската търговско-промишлена палата да подпишат Меморандум за сътрудничество. От края на 2022 г. БТПП има свой представител в африканската страна Антон Самсонов и обменът на информация и сътрудничество са все по-интензивни.

В делегацията са включени представители на българския бизнес от следните области: информационни технологии и иновации, финтех индустрия, машиностроене, енергетика, фармацевтична и отбранителна промишленост, селско стопанство и хранително-вкусова индустрия.

В делегацията, водена от президента, са служебният вицепремиер по икономическите въпроси и министър на транспорта Христо Алексиев, служебният министър на туризма Илин Димитров, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова и заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов.

БТПП поддържа активни отношения с дипломатическите представителства – на РЮА в София и на България в Претория. Последното по-голямо събитие с фокус Република Южна Африка бе през ноември 2021 г. при посещение на заместник-министъра по международно сътрудничество на РЮА в София. Алвин Буетес бе гост на БТПП и участва във виртуална среща с представители на български компании от сферата на информационните технологии.

РЮА е единствената държава от Африка, член на Г20. Страната разполага с модерна, силно развита пазарна икономика. През последните години южноафриканската икономика се намира в период на динамични структурни промени, които целят ускоряване преструктурирането на промишлеността и приватизацията на държавните монополи. Икономиката на страната е изключително отворена, външната търговия формира голяма част от БВП. Очакваният ръст на икономиката за 2023 г. е 1,5%. Икономиката на РЮА е на трето място в Африка с размер от 717 млрд.щ.д след Египет и Нигерия.

РЮА е не само входна врата към пазарите в южно-африканския регион посредством Южноафриканския митнически съюз и Южноафриканската общност за развитие, но и по-широк план, вход към пазарите във вътрешността на континента, особено след влизането в сила на Африканското континентално споразумение за свободна търговия от 1 януари 2021 г.

 


11.05.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад