Назад

Посланикът на Република Северна Македония посети БТПП

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов се срещна с Агнеза Руси Поповска, извънреден и пълномощен посланик на Република Северна Македония в нашата страна. В срещата участваха още Драган Алчинов, трети секретар в Посолството и Пламен Павлов, председател на Българо-македонската търговско-промишлена палата.

Основна тема на разговора бе състоянието на икономическото сътрудничество между България и Северна Македония. Посланик Поповска констатира, че двустранният стокообмен показва увеличение /около 30% 2022/2021/, но то е много под възможностите. Има сериозни неизползвани ниши в икономиките на двете страни за разширяване на търговията и инвестициите. Симеонов посочи, че се поддържа интерес от страна на бизнеса за работа по конкретни проекти. Бе постигнато съгласие, че най-належащо е предприемането на мерки в областта на комуникацията, транспорта и граничното обслужване. Председателят на БТПП сподели, че български компании проявяват интерес към внос на работна сила от Северна Македония. Като потенциални сектори на сътрудничество бяха споменати още ИКТ и туризъм.

Работата на Българо-македонската и Македоно-българската търговско-промишлени палати бе оценена високо, в синхрон и в отговор на нуждите на компаниите от двете страни.

Бе подкрепено мнението, че са нужни повече чисто прагматични стъпки за засилване на двустранното сътрудничество. Необходимо е да се провежда поне веднъж годишно бизнес форум и срещи на ниво компании. Обмисля се следващото подобно събитие да се проведе през втората половина на 2023 г. в България с цел обсъждане на конкретни проекти за разширяване на сътрудничеството.

 

 

 


11.05.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад