Назад

БТПП бе домакин на среща с представители на водеща монголска фирма в млечния и алкохолния сектор







Приветствие към участниците отправи председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, който сподели, че големият интерес от страна на българския бизнес е показателен за възможностите за развитие на сътрудничеството между България и Монголия. Той акцентира върху факта, че България има традиция и опит в млечния сектор, както и в машиностроенето за хранително-вкусовата промишленост.

Н. Пр. г-жа Лхагвасурен Саянаа, посланик на Монголия в София изрази надежда срещата между монголския и българския бизнес да постави началото на едно добро сътрудничество. Тя информира, че в рамките на посещението си в България, монголската фирма APU Dairy LLC е сключила лицензионни споразумения с Ел Би Булгарикум ЕАД.

Валентин Ангелов, временно управляващ Посолството на България в Улан Батор, по чиято инициатива се организира срещата с бизнеса, сподели че това посещение е отлична възможност за представяне на различни технологии за производство в България, както и за насърчаване на интереса на монголския бизнес за партньорство с нашата страна.

Млечният сектор бе представен от Владислав Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите и Магдалена Апостолова, Асоциация на млекопреработвателите в България, които споделиха информация за браншовите организации, фирмите и производството на млечни продукти в България.

Изпълнителният директор на монголската компания APU Company -  Ерденебилег Цевеенжав и представителите на ръководния екип на APU Dairy представиха дейността на фирмата, както и различните направления на производство – в алкохолния и млечния сектор. Компанията има близо 100-годишна история, като портфолиото и включва над 310 вида продукти и 11 000 компании-клиенти.

Представители на българския бизнес от секторите: производството на млечни продукти, закваски, пробиотици, модулни и мобилни мандри, производство на машини и съоръжения за преработка на мляко, производители на оборудване за бутилиране на мляко, винопроизводство и производство на ликьори и др. алкохолни напитки, взеха участие в срещата и последвалите двустранни срещи.

При интерес за сътрудничество с монголската фирма или с партньори от Монголия, може да се свързвате с дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“ към БТПП на e-mail: m.markova@bcci.bg.

 


09.05.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад