Назад

Конференция ”Нови възможности за бизнес с Казахстан”

Икономически и инвестиционен профил на азиатската страна - нови данни и интересни презентации


 

Само два месеца след първата среща на председателя на Българската търговско-промишлена палата с новоназначения посланик на Казахстан в София, БТПП бе домакин на конференция на тема: ”Нови възможности за бизнес с Казахстан”. Повече от 60 представители на българския бизнес присъстваха на събитието, проведено в хибриден формат.

Цветан Симеонов откри конференцията като подчерта, че в динамичната международна среда двете държави са все по-активни в двустранните си връзки. Казахстан е няколко пъти по-голяма страна от България, но стокообменът е динамичен и с положително салдо за нашата страна вече 5 последователни години.

Н.Пр. Виктор Темирбаев, посланик на Казахстан в София, също приветства участниците и сподели, че на фона на завършените политически и икономически промени в Казахстан страната вече има ново правителство с очертани задачи за социално и икономическо развитие. Дипломатът подчерта, че връзките на страната му с Европейския съюз са изключително силни, тъй като тя е първата и за сега единствена страна от Централна Азия, която има подписано споразумение за разширено партньорство и стратегическо сътрудничество с ЕС. В документа са залегнали 29 приоритетни области от взаимен интерес. Посланик Темирбаев добави, че Казахстан има договорености с над 50 компании от цял свят, които желаят да прехвърлят производство или представителството си в страната, заради напрежението между ЕС и Русия след началото на войната в Украйна.

Сакен Олжабаев, представител на националната компания Казак Инвест в Германия, представи преимуществата на Казахстан, които могат да заинтересоват български компании. Сред тях са транзитният и транспортният потенциал на страната, природните ресурси и възможностите, които предлага за диверсификация на енергийните източници. Казахстан е привлякъл към момента 417 млрд.щ.д. (от 1991 г.) и отчита най-голям инвеститорски интерес от страни като Белгия, САЩ, Франция, Швейцария, Великобритания, Китай, Южна Корея и др. През 2022 г. в страната са постъпили 28 млрд.щ.д. преки чуждестранни инвестиции, което е ръст от 17,7%. Наблюдава се растеж в сектора на обработвателната промишленост и той вече има дял 20% в общата икономика на страната. Олжабаев представи факторите, които влияят на инвестиционните решения в Казахстан – достъпът до пазарите на Централна Азия, транспортната свързаност – през страната минават 11 транспорти коридора. Държавата е  част от формацията „Един пояс, един път“. Има две големи пристанища, а в транспортния сектор са инвестирани над 30 млрд. щ.д през последните 10 години. Богатите природни ресурси, включващи почти всички елементи от периодичната таблица, също са причина за инвестиционен интерес в Казахстан. Страната е богата на енергийни източници и заема 6-то място в света по площ на селскостопански земи. Не на последно място, бе посочена и благоприятната бизнес среда с 14 икономически и 36 индустриални зони.

Юлиян Балчев, експерт от Българската агенция за инвестиции, представи инвестиционния климат в нашата страна. Той отбеляза, че през миналата година и в България има ръст 90% на преките чуждестранни инвестиции. В момента агенцията преговаря по 34 големи инвестиционни проекта на стойност над 2 млрд. евро и с очаквания за създаване на около 4 000 работни места. Той посочи бързото развитие на автомобилната промишленост в нашата страна, както и на други приоритетни сектори.

Марат Биримжан  представи международния финансов център Астана. Центърът се занимава с финансови дейности, както и осигурява регистрационна и оперативна подкрепа на над 1 800 компании от 72 страни. Центърът също предлага редица преимущества за правене на бизнес в Казахстан.

Националната компания Казак Туризъм също бе представена от Сажида Калкаманова, която направи обзор на видовете туризъм, развити в страната. Тя разполага с 14 национални парка, 10 природни резервата, 6 защитени зони, 50 обиталища на дивата природа, 79 природни забележителности. Казахстан предлага еко туризъм, етно дейности, събития и забавления. Страната има безвизов режим за 78 държави в света /включително България/ и въздушни линии с 30 държави.

При интерес за намиране на контакти и партньори в Казахстан българските компании могат да се обръщат към Посолството на Казахстан в София, г-н Меиржан Жумадъла, търговски съветник, e-mail: m.zhumadylla@gmail.com и БТПП, дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“, e-mail: irelations@bcci.bg

 


27.04.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад